Sanctionarea salariatului care nu respecta perioada de preaviz

Am fost intrebata daca e legal sa se intocmeasca un act aditional la contractul individual de munca prin care un salariat sa fie sanctionat, prin retinere din salariu, pentru ca nu s-a prezentat la munca in perioada de preaviz, in cazul demisiei.

Prin demisie, conform Codul muncii, se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

In cazul demisiei, contractul de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. Exista si o alta situatie in care salariatul poate demisiona fara preaviz – daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

In cazul in care angajatorul si-a indeplinit obligatiile asumate prin contractul individual de munca fata de salariat si nici nu a renuntat partial sau total la preaviz, contractul individual de munca isi produce toate efectele, iar salariatul are obligatia de a se prezenta la locul de munca.

Daca pe durata preavizului salariatul absenteaza nemotivat, angajatorul poate recurge la cercetarea disciplinara, cu respectarea prevederilor art.247-252 din Codul muncii.

Sanctionarea disciplinara nu se face intocmind o simpla decizie sau un act aditional la contractul individual de munca, ci presupune parcurgerea unei proceduri destul de complexe, care consta in descoperirea abaterii, constituirea comisiei de cercetare disciplinara, convocarea salariatului, cercetarea faptelor, ascultarea salariatului, stabilirea vinovatiei si aplicarea sanctiunii.

Procedura cercetarii disciplinare prealabile trebuie realizata corect, pas cu pas, respectand prevederile legale. Orice viciu de procedura poate atrage anularea deciziei de sanctionare ca fiind nelegala, indiferent daca, pe fond, salariatul a savarsit abaterea in cauza.

Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare Contabun.ro va propune lucrarea “Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare” – un ghid care prezinta pasii pe care trebuie sa-i urmati, baza legala, jurisprudenta, 9 modele de formulare editabile absolut necesare si explicatii utile care sa va ajute sa intocmiti corect documentatia necesara in realizarea cercetarii disciplinare, aplicarea sanctiunii, radierea sanctiunii astfel incat sa nu aveti probleme cu inspectorii de munca sau in instanta.

(Visited 896 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.