Declaratiile 390 VIES, 394 si Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania: termen depunere 28.12.2015

Intrucat ziua de 25 decembrie 2015 este zi de sarbatoare legala, obligatiile declarative scadente la data mentionata si care nu reprezinta creante fiscale trebuie indeplinite pana luni, 28 decembrie 2015.

Astfel, pana la data de 28 decembrie 2015 trebuie depuse la unitatile teritoriale ANAF (online sau la ghiseu, dupa caz) urmatoarele declaratii:
– Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare pentru luna trecuta – Formular 390 VIES;
– Declaratia informativa privind livrarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national aferente perioadei de raportare precedente – Formular 394;
– Depunerea Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania.

Formularul 390 VIES – Declaratia recapitulativa privind livrarile / achizitiile /prestarile intracomunitare de bunuri, pentru obligatiile aferente lunii noiembrie 2015, se depune de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA care au efectuat livrari, achizitii sau prestari de servicii in tarile membre ale Uniunii Europene, sau  in cadrul unei operatiuni triunghiulare, astfel cum sunt definite in titlul VI din Codul fiscal. Formularul se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie de Ministerul Finantelor Publice.

Conform OPANAF nr. 2520/2010, contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii,  precum si sediile secundare ale acestora, au obligatia depunerii formularului 390 VIES prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Baza legala: Art.156^4 din Codul fiscal, OPANAF nr.3162/2011.

Formularul 394 – Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, pentru operatiunile efectuate in luna noiembrie 2015 se completeaza si se depune de catre:

a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul fiscal si care sunt obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (1) si (7), pentru operatiuni impozabile in Romania conform art. 126 alin. (1) si taxabile cu cota prevazuta de lege;

b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul fiscal, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevazuta de lege.

Formularul 394 se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Declaratia se poate depune la registratura organului fiscal competent (ori se comunica prin posta cu confirmare de primire) in format electronic, pe suport electronic, insotit de anexa nr. 1 la ordin, in format hartie (doar prima pagina), semnat si stampilat, conform legii.  Declaratia se completeaza/valideaza cu ajutorul programului de asistenta, care poate fi descarcat de pe portalul ANAF. Conform art. 1 din OPANAF nr. 4019/2014, termenul prevazut la punctul 1 literele a) si b) din instructiunile de depunere si completare a formularului 394 se proroga pana la data de 31 decembrie 2016.
Baza legala: OPANAF nr.3806/2013.

Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania se depune de catre persoanele fizice care au sosit in Romania dupa 1 ianuarie 2009 si care continua sa fie prezente in Romania si dupa 1 ianuarie 2012 si de catre persoanele fizice care sosesc in Romania si au o sedere in statul roman o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat.
Baza legala: OMFP nr.74/2012.

(Visited 455 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − 2 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.