Recuperare concedii medicale din bugetul FNUASS – reglementare si continut dosar

Potrivit art.38 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care, potrivit prevederilor ordonantei, se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se retin de catre platitor din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva.

145-modele si formulare CIMVezi si lucrarea145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca“, actualizata la zi,  unde gasesti modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, impartite pe domenii pentru a putea fi usor de folosit, cu explicati si sfaturi, astfel incat orice document intocmit sa fie in acord cu reglementarile impuse de legislatia muncii.

 

Iar sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile reglementate prin normele de aplicare a ordonantei.

Atentie! Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate.

Iar in Normele de aplicare a OUG nr.158/2005, aprobate prin Ordinul nr.60/32/2006, la art.77 alin.(2), aflam ca pentru recuperarea sumelor reprezentand indemnizatii achitate care depasesc obligatia lunara de plata a contributiei pentru concedii si indemnizatii, angajatorul va depune la registratura casei de asigurari de sanatate:
1. Solicitare scrisa conform modelului prevazut in anexa nr. 12 la Norme (model cerere de restituire – 2 exemplare);
2. Centralizatorul privind certificatele de concediu medical prevazut in anexa nr. 18 la Norme (model centralizator privind certificatele de concediu medical aferent lunii/perioadei pentru care se solicita restituirea);
3. Certificatele de concediu medical (exemplarul 2 – roz) aferente lunii/perioadei pentru care se solicita restituirea;
4. Dovada achitarii contributiei pentru concedii si indemnizatii, pentru perioada anterioara pentru care se solicita restituirea (fisa sintetica pentru concedii si indemnizatii de la Administratia Financiara (Cont 439) sau certificat de atestare fiscala, dupa caz).

Mentionam ca la dosar se va depune si o copie/copii dupa Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Declaratia 112 anexele A1 si A1.1), aferenta lunii/perioadei pentru care se solicita restituirea.

Referitor la termenul de depunere a dosarului, atat OUG nr.158/2005, la art.40, cat si Normele de aplicare, la art.82, prevad ca indemnizatiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarii* erau in drept sa le solicite.

*Nota:
Prin beneficiari intelegem si angajatorii. In acest sens redam prevederile art.40 alin.(1) din OUG nr.158/2005: indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite.

Iar platitorii prevazuti la art.36 alin.(3) lit.a) si b) sunt angajatorii si institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj.

Redam si prevederile art. 82 din Normele de aplicare a OUG nr.158/2005: indemnizatiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) din OUG nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, erau in drept sa le solicite.

Vezi si: Recuperarea indemnizatiilor din FNUASS. Termen de prescriptie: 90 de zile sau 3 ani?

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 5,531 times, 1 visits today)

3 Responses to Recuperare concedii medicale din bugetul FNUASS – reglementare si continut dosar

 1. Andreea says:

  Buna ziua,

  Termenul de 90 de zile se refera la plata indemnizatiei de catre angajator persoanei asigurate in drept sa o solicite.

  Angajatorul nu solicita o indemnizatie, nici nu are cum, deoarece angajatorul nu beneficiaza de o indemnizatie – acesta o plateste beneficiarului si isi recupereaza DIFERENTA (daca este cazul) de la Casa de Sanatate.

  10. La articolul 40, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  “Art. 40
  (1) Indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era in drept sa le solicite.

 2. ADA says:

  intrebarea mea este: daca am de recuperat sume pe o perioada de 3 luni, respectiv ianuarie – martie 2017, fac pentru fiecare luna cate un dosar ? si cer fisa sintetica pentru fiecare luna in parte sau pot centraliza certificatele pe aceasta perioada si solicit fisa sintetica pe toata aceasta perioada? multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.