Care este limita minima si maxima a numarului de ore pentru un contract de munca cu timp partial?

Potrivit art.103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Vezi si 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

Iar numarul de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil este, de regula, de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana si in jur de 168 ore/luna.

Astfel, dupa cum se observa din definitia data de Codul muncii salariatului cu fractiune de norma, durata muncii salariatului incadrat in baza unui contract de munca cu timp partial este raportata la durata saptamanala sau la durata lunara, nu la durata zilnica, si nu trebuie sa atinga pragul duratei de munca saptamanale sau lunare a unui salariat cu norma intreaga comparabil (40 de ore/saptamana sau in jur de 168 ore/luna).

Salariatul comparabil este salariatul cu norma intreaga din aceeasi unitate, care are acelasi tip de contract individual de munca, presteaza aceeasi activitate sau una similara cu cea a salariatului angajat cu contract individual de munca cu timp partial, avandu-se in vedere si alte considerente, cum ar fi vechimea in munca si calificarea/aptitudinile profesionale (art.104 alin.(3) din Cod).

Legiuitorul fixeaza o durata maxima de timp pentru un contract de munca cu timp partial, nu insa si una minima.

Prin urmare, partile vor stabili durata fractiunii de munca pentru care se va incheia contractul individual de munca cu timp partial, cu conditia ca fractiunea de norma sa nu atinga pragul saptamanal sau lunar al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 1,167 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.