Revisal 2016: a aparut o noua actualizare a aplicatiei Revisal – versiunea 6.0.5 din 29 aprilie 2016

Incepand cu data de 29 aprilie 2016, Inspectia Muncii a pus la dispozitia angajatorilor o versiune actualizata a aplicatiei Revisal, versinea  6.0.5, care a inlocuit versiunea Revisal 6.0.4 publicata de Inspectia Muncii in data de 16 aprilie 2016.

 

In versiunea 6.0.5 a aplicatiei Revisal au fost rintegrate temeiurile de suspendare a contractului individual de munca „Concediu pentru ingrijirea copilului bolnav  in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani” (Codul muncii art. 51 al. 1 lit. b)) si „Pe durata detasarii” (Codul muncii art. 52 al. 1 lit. d)),  care fusesera eliminate din Revisal versiunea 6.0.4 si care au creat probleme angajatorilor la completarea si transmiterea registrului.

Versiunea actualizata a aplicatiei Revisal 6.0.5 se poate instala direct peste aplicatia v5.0.8 sau v6.0.4, fara a necesita alte menevre premergatoare.

Pentru securitatea datelor, este indicat ca inainte de orice operatiune legata de instalarea noii versiuni a aplicatiei ReviSal, sa fie efectuata o copie de siguranta a bazei de date, accesand butonul „Salvare baza de date” din meniul „Instrumente”. Salvarea este utila pentru a preveni pierderea accidentala  a datelor.

Versiunea 6.0.5 a aplicatiei Revisal poate fi descarcata de aici:

– Revisal 6.0.5 (pentru Windows XP / Vista / 7 / 8 / 10)
Ghid de instalare si utilizare (format .pdf – Portable Document Format)

Versiunea actualizata a aplicatiei Revisal 6.0.5 cuprinde:

– Actualizarea nomenclatorului COR
Functiile/ocupatiile contractelor individuale de munca vor putea fi transmise folosind nomenclatorul COR compatibil ISCO 08, actualizat la nivelul Ordinului de modificare si completare a Clasificarii ocupatiilor din Romania – nivel de ocupatie emis de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (OMMFPSPV) nr. 2196/05.11.2015.

Incepand cu versiunea curenta, functiile/ocupatiile contractelor individuale de munca vor putea fi transmise folosind atat COR compatibil ISCO 08 in conformitate cu prevederile OMMFPS nr. 1832/08.08.2011, cat si ISCO 08 in conformitate cu prevederile OMMFPS de modificare si completare a COR nr. 177/07.02.2012, 150/25.01.2013, 2176/14.10.2013, 190/14.02.2014, 433/20.03.2014, 1419/16.07.2014, 123/29.01.2015, 747/25.03.2015, 2196/05.11.2015 pana la 1 iulie 2016. Ulterior acestei date, doar COR compatibil ISCO 08, actualizat la nivelul OMMFPSPV nr. 2196/05.11.2015 va fi acceptat pentru transmiterea registrului de salariati.

– Actualizarea nomenclatorului SIRUTA
Localitatile corespunzatoare adresei angajatorului si salariatilor vor putea fi transmise folosind nomenclatorul SIRUTA, actualizat la nivel de final an 2015.
Incepand cu versiunea curenta, localitatile corespunzatoare adresei angajatorului si salariatilor vor putea fi transmise folosind atat nomenclatorul SIRUTA in versiunea actualizata la nivelul Legii 86/2010, cat si pe cel adus la zi conform legislatiei SIRUTA, cu ultima modificare introdusa prin Legea 214/2012 si actualizat la nivel de final an 2015, corespunzator postarii pe site-ul Institutului National de Statistica (INS) a clasificarii SIRUTA – versiunea SIRUTA_AN_2015.

– Introducerea posibilitatii de a inregistra un salariat apatrid
Incepand cu versiunea curenta, vor putea fi inregistrati salariati apatrizi. Un salariat apatrid poate sa fie inregistrat cu drept de sedere in UE sau fara drept de sedere in UE. Pentru un salariat apatrid fara drept de sedere in UE trebuie inregistrate si detaliile aferente unui salariat cu cetatenie non UE.

– Cetatenia unui salariat se va inregistra la nivel de tara de apartenenta
Incepand cu versiunea curenta, cetatenia unui salariat se va selecta direct la nivel de tara de apartenenta, asocierea categoriei (Romania, UE sau non-UE) facandu-se pe baza informatiei privind tara.  Astfel, la completarea cetateniei salariatului, se va prezenta pentru selectare intregul nomenclator de nationalitati, cu valoarea “Romania” preselectata.

– Un salariat roman se va putea inregistra si cu act de identitate: alt tip de act identitate romanesc
Pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care lucreaza pentru un angajator roman fara a avea un domiciliu pe teritoriul Romaniei, a fost adaugat ca element de identificare alt tip de act identitate romanesc.

– Pentru un salariat, trebuie precizata tara de domiciliu / resedinta
Incepand cu versiunea curenta, trebuie precizata tara de domiciliu / resedinta a salariatului. Pentru selectarea tarii de domiciliu / resedinta, se va prezenta intregul nomenclator de nationalitati, cu valoarea “Romania” preselectata.

– Radiere salariat
Incepand cu versiunea curenta, un salariat se poate radia. Radierea reprezinta stergerea logica a unui salariat inregistrat eronat pentru un angajator. Un salariat se poate radia: daca nu are inregistrat niciun contract sau daca toate contractele sale au fost in prealabil radiate.

– Radiere contract
Incepand cu versiunea curenta, un contract se poate radia. Radierea reprezinta stergerea logica a unui contract inregistrat eronat pentru un salariat. Un contract se poate radia indiferent de starea in care se afla.

– Nomenclator temeiuri de suspendare
Nomenclatorul temeiuri de suspendare a fost modificat (adaugari temeiuri, redenumiri temeiuri).

Nota: sunt reintegrate temeiurile „Concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani” (Codul muncii art. 51 al. 1 lit. b)) si „Pe durata detasarii” (Codul muncii art. 52 al. 1 lit. d)),  care fusesera eliminate din Revisal v6.0.4

– Nomenclator temeiuri de incetare
Nomenclatorul temeiuri de incetare a fost modificat (adaugari temeiuri, redenumiri temeiuri, invalidare temei pentru actualizare incetare).

– Prelungire detasare
Introducere functionalitate, pentru a permite prelungirea detasarii, dupa perioada initiala de cel mult un an, cu cate 6 luni.

– Corectie reactivare
Introducere functionalitate de corectare reactivare.

– Transfer contracte
Integrarea functionalitatii de transfer de intreprindere in conditiile Legii nr. 67/2006.

– Schimbare loc de munca
Schimbare loc de munca la o alta entitate a angajatorului, cu o identitate fiscala diferita.

– Schimbare gestiune registru
Schimbarea unei entitati a unei organizatii care gestioneaza datele de registru privind unul sau mai multe contracte cu o alta entitate a aceleiasi organizatii.

Potrivit ITM Arad, versiunea Revisal 5.0.8 si versiunea actualizata Revisal 6.0.5 vor functiona in paralel pentru o perioada de cel putin doua luni. In aceasta perioada vor fi preluate ambele versiuni de registru.

Atentie! Incepand cu data de 29 aprilie 2016, pentru depunerea registrului ce contine salariati cu cetatenia uneia dintre tarile: Croatia, Elvetia, Islanda, Lichtenstein sau Norvegia, este necesara instalarea versiunii 6.0.5 a aplicatiei Revisal sau actualizarea aplicatiei proprii de gestiune a salariatilor conform specificatiilor tehnice revizuite la data 26.04.2016 care pot fi vizualizate aici:

– specificatii tehnice versiune revizuita (26.04.2016) (format .pdf – Portable Document Format)
– reguli de completare versiune revizuita (26.04.2016) (arhivat in format .zip – 4 fisiere .xsd – XML Schema Definition).

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 1,506 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.