Descarca Codul muncii actualizat octombrie 2016

Codul muncii republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, forma actualizata, aplicabila incepand cu data de 16.10.2016, cu link-uri interne pentru a fi usor de parcurs,  poate fi consultat Codul muncii.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

 

Ultima modificare este adusa Codului muncii de Legea nr.176/2016 pentru modificarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial nr.808 din 13.10.2016, in vigoare de la 16.10.2016, care a adaugat la zilele libere in care nu se lucreaza o noua zi libera, ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane.

Reamintim ca Legea nr.53/2003 – Codul muncii a suferit o modificare si in august 2016 prin Legea nr. 57/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr.273/2004 privind procedura adoptiei, precum si a altor acte normative, publicata in Monitorul Oficial nr. 283 din 14 aprilie 2016, care a intrat in vigoare de la 12.08.2016. La articolul 51 alineatul (1) din din Codul munci, la situatii de suspendare a contractului individual de munca din initiativa salariatului, dupa litera f) s-a introdus o noua litera, litera g), cu urmatorul cuprins: “g) concediu de acomodare.”

Potrivit noilor prevederi, salariatii care adopta pot beneficia, incepand cu data de 12 august 2016, de concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, precum si de o indemnizatie lunara, raportata la indicatorul social de referinta, in cuantum de 1700 lei.

Angajatorii au obligatia de a aproba concediul de acomodare. Pe durata concediului de acomodare contractul individual de munca se va suspenda din initiativa salariatul in baza art.51 alin.(1) lit.g) din Codul muncii republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.

Detalii privind suspendarea contractului individual de munca pe durata concediului de acomodare gasiti aici: Codul muncii se modifica din 12 august 2016. Se introduce o noua situatie de suspendare a contractului de munca

O modificare importanta a fost adusa Codului muncii  si in luna iulie 2016, cand a fost publicata in Monitorul Oficial Decizia nr. 261/2016 prin care Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii privind suspendarea contractului individual de munca pe durata cercetarii disciplinare sunt neconstitutionale.

Chiar daca  prevederile neconstitutionale ale Codul munciinu sunt modificate pentru a fi in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, art. 147 alin.(1) din Constitutia Romaniei prevede ca dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.

Astfel, masura suspendarii contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, nu mai poate fi aplicata incepand cu data de 7 iulie 2016.

Decizia CCR nr.261/2016 poate fi consultata aici: Decizia CCR nr.261/2016.

(Visited 1,515 times, 1 visits today)

2 Responses to Descarca Codul muncii actualizat octombrie 2016

  1. Alexanndru Niculae says:

    E legal sa nu fii platit in prima luna?

  2. Elena Savciuc says:

    Codul muncii prevede la art.166 alin.(1) ca salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, dupa caz.

    Atata vreme cat munciti in baza unui contract de munca, angajatorul are obligatia sa va platesaca salariul pentru munca prestata (salariu stabilit in contractul de munca), la termenul stabilit in contract.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 − five =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.