Concediu medical intervenit in perioada concediului fara plata. Cum procedam?

Potrivit prevederilor art.54 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul concediilor fara plata pentru interese personale contractul individual de munca poate fi suspendat prin acordul partilor.

DOSARUL-PERSONAL-AL-SALARIATULUI

 

 

Vezi lucrarea “Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

 

 

 

Initiativa suspendarii contractului de munca o are salariatul, avand dreptul, pe langa alte concedii, si la concediu fara plata (a se vedea art.153 din Codul muncii).

In cazul concediului pentru incapacitate temporara de munca, potrivit art.50 lit.b) din Codul muncii, contractul de munca se suspenda de drept.

Iar perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se completeaza in Revisal si se transmit catre inspectoratul teritorial de munca in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii/data incetarii suspendarii (a se vedea art.3 alin.(2) lit.m) si art.4 alin.(1) lit.b) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare).

Ce se intampla insa daca pe durata concediului fara plata intervine incapacitatea temporara de munca a salariatului? Raspunsul il gasitm la art.16 alin.(1) din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede ca asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, concediul de odihna sau fara plata fiind intrerupt, urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.

Prin urmare, concediul medical intrerupe concediul fara plata. Suspendarea contractului de munca pe durata concediului fara plata va inceta in ziua in care intervine incapacitatea temporara de munca. Incetarea suspendarii contractului de munca se va opera in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data incetarii suspedarii. Suspendarea contractului de munca pe durata concediului medical nu se opereaza in Revisal.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 2,607 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.