Veniturile din salarii si veniturile realizate de zilieri in 2016 nu se declara in D 205

Potrivit prevederilor art.132 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii si asimilate salariilor, din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala, din pensii, din arendare, precum si a persoanelor juridice care au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului datorat de persoana fizica potrivit art. 125 alin. (8) si (9), care au obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit.

Toate formularele necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca la gasiti aici:145-modele si formulare CIM

 

Iar prin Ordinul (ANAF) nr.3695/2016 pentru aprobarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice, publicat in Monitorul Oficial nr.1068 din 30 decembrie 2016, s-a aprobat si modelul, continutul si instructiunile de completare ale Formularului 205 – “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit”, cod 14.13.01.13/l, care se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2016 si definitivarea impozitului anual. Veniturile din salarii nu sunt cuprinse in lista cu tipurile de venituri care se completeaza in Declaratia 205.

Referitor la veniturile realizate de zilieri, potrivit prevederilor art.76 alin.(2) lit.r) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si remuneratiei brute primita pentru activitatea prestata de zilieri, potrivit legii, considerata venit asimilat salariilor.

Prin urmare, veniturile din salarii si veniturile realizate de zilieri in anul 2016 nu se declara in Declaratia 205, declaratie care are termen limita de depunere data de 28 februarie 2017.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 627 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.