Poprire salariu si incetare CIM: angajatorul are obligatia sa anunte noul angajator despre existenta popririi?

Intrebare: In cazul unui salariat care are poprire pe salariu si ii inceteaza contractul de munca, angajatorul are obligatia sa anunte noul angajator despre existenta popririi?

Raspuns: Potrivit prevederilor art.786 din Legea nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, poprirea ramane in fiinta si atunci cand debitorul isi schimba locul de munca sau este pensionat.

In aceste cazuri, tertul poprit va trimite actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca al debitorului sau organului de asigurari sociale competent, care, de la data primirii acestor acte, devine tert poprit.

Daca debitorul paraseste unitatea fara ca aceasta sa cunoasca noul loc de munca a salariatului, ea il va incunostinta pe creditor despre aceasta imprejurare. Dupa aflarea noului loc de munca al debitorului, creditorul il va aduce la cunostinta unitatii de la care debitorul a plecat, pentru ca acesta sa anunte noul angajator in vederea continuarii popririi.

Prin urmare, angajatorul de la care a plecat salariatul are obligatia de a anunta noul angajator a salariatului debitor despre infiintarea poririi si de a-i trimite actele prin care s-a infiintat poprirea in vederea continuarii popririi. In situatia in care salariatul nu-i comunica noul loc de munca, angajatorul are obligatia sa informeze creditorul despre acest lucru.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Poprire salariu in cazul unui salariat aflat in concediu medical
*Model decizie incetare suspendare contract de munca

 

145-modele si formulare CIMVa recomandam lucrarea “145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca” in care gasiti modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, actualizate la zi, impartite pe domenii pentru a putea fi usor de folosit, cu explicati si sfaturi, astfel incat orice document intocmit sa fie in acord cu reglementarile impuse de legislatia muncii. Garantam o lucrare profesionist intocmita.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 3,498 times, 6 visits today)

One Response to Poprire salariu si incetare CIM: angajatorul are obligatia sa anunte noul angajator despre existenta popririi?

  1. Leona Popescu says:

    Bună ziua,

    Pe aceeași temă am și eu o întrebare. Am avut un salariat cu o poprire. În ianuarie și-a dat demisia, plecând să-și încerce norocul în alte țări. Am anunțat creditorul de acest fapt, i-am trimis și copii după documentele de încetare. Salariatul nu s-a descurcat în afară, revenind în țară după 3 luni. A revenit la locul de muncă, reangajându-l. Am obligația să anunț creditorul de reangajarea lui? Poate el în timpul acesta și-a plătit creditul sau este în judecată cu el pentru neconcordanța sumelor.
    Ce ar trebui să fac eu din punct de vedere al angajatorului?
    Mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.