Guvernul vrea sa introduca tele-munca: cum vor putea lucra angajatii de acasa

Tele-munca, prin care un salariat va avea dreptul sa lucreze din alta parte decat la birou, va fi reglata prin contract individual de munca avand norma intreaga sau prin act aditional, angajatorul fiind insa cel care avizeaza locul respectiv, acesta este sistemul pregatit de Guvern, informeaza profit.ro. Amenzile pentru nereguli sunt de pana la 10.000 lei.


”Teleworking-ul reprezinta atat un mijloc pentru angajatori de a-si moderniza organizarea muncii, precum si un mijloc pentru angajati de a-si reconcilia munca si viata sociala, oferindu-le autonomie sporita in realizarea sarcinilor ce le revin. In contextul politicilor sociale europene MMJS ii propune sa incurajeze aceasta forma noua de organizare a muncii, astfel incat flexibilitatea si securitatea sa mearga mana in mana, iar calitatea locurilor de munca sa fie sporita iar sansele de integrare a persoanelor cu dezabilitati pe piata muncii sa creasca”, se arata intr-un raspuns oferit de MMJS pentru Mediafax.
Contabun.ro a mai publicat si:
*20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
*145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

O persoana care lucreaza prin teleworking va fi orice persoana care lucreaza de la distanta conform folosind tehnologia informatiei, in cadrul unui contract de munca in care activitatea care ar putea fi efectuata si la sediul sau spatiile angajatorului, este efectuata in mod regulat in afara sediului sau spatiilor respective.
Persoanele care vor lucreaza in regim de teleworking beneficiaza de aceleasi drepturi, garantate prin legislatia si prin contractele colective aplicabile, ca si persoanele similare care presteaza activitati in sediul angajatorului, iar angajatorul va fi raspunzator pentru luarea masurilor necesare, in special in ceea ce priveste software-ul, pentru a asigura protectia datelor utilizate si prelucrate de persoana care lucreaza in regim de teleworking in scop profesiona.
Lege privind reglementarea activitatii de tele-munca (proiect de lege): click aici

(Visited 539 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.