Obligatiile persoanelor juridice care au cel putin 50 de angajati: ghid ANAF

Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.


In cazul in care aceste entitati nu angajeaza persoane cu handicap pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligaţii:

A. sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;

Lunar, aceasta suma se va declara la randul 24 “Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate” din formularul 100 “Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” si se va plati in contul unic.

B. sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat.

Propria activitate a persoanei cu handicap angajate in cadrul unitaţii protejate autorizate reprezinta ansamblul activitaţilor realizate integral sau parţial de persoana cu handicap, in scopul obţinerii produsului comercializabil sau in scopul prestarii serviciului.

Achizitionarea de produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate se realizeaza in baza unui acord de parteneriat, al carui model este prevazut in Anexa 1 la HG 268/2007.

Dovada achizitionarii produselor sau serviciilor de la unitatile protejate autorizate este reprezentata de contractul comercial, factura si dovada platii.

Descarcati de aici ghidul ANAF „Obligatiile persoanelor juridice care au cel putin 50 de angajati”, in format PDF.

Sursa: DGRFP Brasov

(Visited 1,074 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.