Cum se calculeaza termenul pentru recuperarea concediilor medicale din FNUASS?

Potrivit prevederilor art.38 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care, potrivit prevederilor ordonantei, se suporta din bugetul FNUASS, se retin de catre platitor din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva.

145-modele si formulare CIMVezi si 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca“, actualizate la zi,  unde gasesti modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, impartite pe domenii pentru a putea fi usor de folosit, cu explicati si sfaturi, astfel incat orice document intocmit sa fie in acord cu reglementarile impuse de legislatia muncii.

Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din bugetul FNUASS din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile reglementate prin normele de aplicare a ordonantei.

Iar la art.40 alin. (1) din OUG nr.158/2005 aflam ca indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite.

Platitorii prevazuti la art.36 alin.(3) lit.a) si b) sunt angajatorii si institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj.

Pe aceasta tema Contabun.ro a mai scris:

Recuperare concedii medicale din bugetul FNUASS – reglementare si continut dosar

Recuperarea indemnizatiilor din FNUASS. Termen de prescriptie: 90 de zile sau 3 ani?

Astfel, termenul de depunere a dosarului pentru recuperarea din bugetul FNUASS a indemnizatiilor platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, este de 90 de zile de la data de la care platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) (angajatorii si institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj) erau in drept sa le solicite.

Avand in vedere prevederilor art.1 si art.10 din Normele de aplicare a OUG nr.158/2005, aprobate prin Ordinul nr.60/32/2006, termenul de 90 de zile se calculeaza incepand cu data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributiile pentru concedii si indemnizatii.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 7,495 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.