Preluarea de catre angajat a CAS si CASS datorate de angajator incepand cu 1 ianuarie 2018

Ca urmare a solicitarilor primite din partea presei si a mediului de afaceri referitoare la clarificarea aspectelor legate de transferul obligatiilor privind CAS si CASS datorate de angajator catre angajat, facem urmatoarele precizari: Programul de guvernare 2017 – 2020 contine un pachet de masuri ce vizeaza contributiile sociale obligatorii, care urmeaza a se implementa incepand cu 1 ianuarie 2018.

* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

Astfel, nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%.

De asemenea, cu aceeasi data de 1 ianuarie 2018, se are in vedere si reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Aceste contributii vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului.

In acest sens, sumele reprezentand CAS si CASS, care in prezent sunt datorate de angajator in nume propriu vor fi preluate de catre angajat.

Aceasta masura va asigura angajatului cresterea punctajului luat in calcul la stabilirea pensiei si implicit o pensie mai mare. Masurile nu vor implica cresterea cheltuielilor salariale pentru angajator.

Totodata, avand in vedere si scaderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat.
Sursa: Ministerul Finantelor Publice

(Visited 1,611 times, 1 visits today)

One Response to Preluarea de catre angajat a CAS si CASS datorate de angajator incepand cu 1 ianuarie 2018

  1. George Marina says:

    Va rog exemplu concret!
    Va multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.