Legea nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, a fost modificata recent de OUG nr.60/2017, publicata in Monitorul Oficial nr.648 din 7 august 2017.

Va propunem un model de regulament intern, modele de documente necesare care trebuie sa insoteasca regulamentul intern dar si indicatii pentru a completa corect regulamentul. Detalii gasiti aici: Regulament intern: model si documente conexe
Potrivit noilor prevederi ale art.78 din Legea nr.448/2006, care se aplica incepand cu data de 1 septembrie 2017, persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti.
Iar autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
Daca autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute mai sus, incepand cu data de 1 septembrie 2017 vor plati lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.
Astfel, pe langa faptul ca se dubleaza suma pe care anagajtorii o vor plati lunar catre bugetul de stat (pana la 1 septembrie 2017 aceasta suma reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap), incepand cu data de 1 septembrie 2017 se elimina si posibilitatea ca angajatorii sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat.
Alin.(4^1) de la art.78 care prevede unitatile protejate de la care angajatorii pot achizitiona astfel de produse sau servicii se abroga incepand cu data de 1 septembrie 2017.
Iar in scopul stimularii angajarii persoanelor cu handicap, in conditiile prevazute mai sus, se introduce o noua prevedere care priveste doar autoritatile si institutiile publice si persoanele juridice publice, cu exceptia institutiilor publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, care incepand cu data de 1 septembrie vor avea obligatia organizarii unor concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap, cu respectarea prevederilor legale in vigoare. Aceasta masura nu exclude posibilitatea persoanelor cu handicap de a participa la toate celelalte concursuri de angajare organizate de catre institutia publica. Aceasta obligatie nu revine si persoanelor juridice private.
Reamintim ca potrivit prevederilor art.77 alin.(2) din Legea nr.448/2006, numai in contextul incadrarii in munca, prin persoana cu handicap se intelege si persoana invalida gradul III.
Important! Nerespectarea dispozitiilor art.78 din Legea nr.448/2006 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei. Monitorizarea si controlul respectarii prevederilor de mai sus, precum si constatarea contraventiilor si aplicarea amenzii contraventionale se fac de catre personalul Inspectiei Muncii (art.78 alin.(5), art.100 alin.(1) lit.c) si alin.(3) din Legea nr.448/2006).
Prin urmare, potrivit modificarilor si completarilor aduse art.78 din Legea nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 septembrie 2017 angajatorii care au cel putin 50 de angajati au obligatia de a angaja persoane cu handicap in proportie de cel putin 4% din numarul total de angajati. Daca nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prezentate mai sus vor plati lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.
Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc
(Visited 11,288 times, 1 visits today)
Dar daca firma are mai putin de 50 de angajati la fel va plati?..
Obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati este prevazuta pentru angajatorii care au cel putin 50 de salariati.
Deci începând din 1 septembrie se achita 100%, sau termenul scadent lunii septembrie este 25 octombrie?Iar în luna septembrie mai pot aplica încă plata 50%?