Suspendarea CIM: termenul de inregistrare in Revisal dupa modificarea Codului muncii

Potrivit prevederilor art.15^1 din Codul muncii republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat reprezinta munca nedeclarata.

RI 2017

Va propunem un model de regulament intern, modele de documente necesare care trebuie sa insoteasca regulamentul intern dar si indicatii pentru a completa corect regulamentul. Detalii gasiti aici: Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Iar la art.260 alin.(1) lit.e^2) din Codul muncii aflam ca primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

Conform noilor prevederi, legiuitorul ofera posibilitatea angajatorului de a achita in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din amenda, inspectorul de munca facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal (a se vedea art.260 alin.(1^1) din Codul muncii).

 

*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

In cazul in care inspectorii de munca constata primirea la munca a unor salariati in perioada in care acestia au contractul individual de munca suspendat pot dispune, ca sanctiune complementara, sistarea activitatii locului de munca organizat, supus controlului, conform procedurii de sistare elaborate de Inspectia Muncii si aprobate prin ordin al ministrului muncii si justitiei sociale. Angajatorul isi va putea relua activitatea numai dupa achitarea amenzii contraventionale aplicate si dupa ce demonstreaza ca a remediat deficientele care au condus la sistarea activitatii prin incetarea suspendarii contractului individual de munca (a se vedea art.260 alin.(4) si (5) din Codul muncii).

Referitor la inregistrarea suspendarii contractului individual de munca in Revisal, respectiv inregistrarea incetarii suspendarii, amintim ca nu au fost aduse modificari recente. Prin urmare, potrivit prevederilor art.3 alin.(2) lit.m) si art.4 alin.(1) lit.b) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se completeaza in Revisal si se transmit catre inspectoratul teritorial de munca in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii/data incetarii suspendarii.

Iar orice corectie a erorilor survenite in completarea registrului se face la data la care angajatorul a luat cunostinta de acestea (a se vede art.4 alin.(4) din HG nr.500/2011).

Prin urmare, in cazul suspendarii respectiv incetarii suspendarii contractului individual de munca, termenul de inegistrare in Revisal a ramas neschimbat si anume de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii/data incetarii suspendarii. Totusi, pentru a nu intra sub incidenta art.15^1 din Codul muncii si anume munca nedeclarata, apreciem ca angajatorul are obligatia de a intocmi decizia de incetare a suspendarii contractului de munca anterior producerii modificarii iar in caz de control sa supuna documentul controlului inspectorilor de munca, ori de cate ori se solicita acest lucru. Inregistrarea deciziei de incetare a suspendarii contractului de munca in Revisal urmand sa se faca in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data incetarii suspendarii. Angajatorii pot inregistra incetarea suspendarii in Revisal si anterior producerii modificarii.

Amintim ca in Monitorul Oficial nr.644 din 7 august 2017 a fost publicata OUG nr.53/2017 pentru modificarea si completarea Codului muncii, care se aplica de la data publicarii.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 11,309 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.