Sinteza saptamanii 28 august – 1 septembrie (Guvernul a decis: TVA split intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018…)

In materialul de fata va prezentam cele mai importante articole din saptamana recent incheiata.


* Guvernul a decis: TVA split intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018
Plata defalcata a TVA va fi aplicata obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2018, a anuntat ministrul finantelor in sedinta de guvern de astazi. Acesta a precizat ca, optional, firmele pot sa aplice sistemul si de la 1 octombrie anul acesta, lucru pentru care vor primi facilitati fiscale.

* Suspendarea CIM: termenul de inregistrare in Revisal dupa modificarea Codului muncii
Potrivit prevederilor art.15^1 din Codul muncii republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat reprezinta munca nedeclarata. Iar la art.260 alin.(1) lit.e^2) din Codul muncii aflam ca primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

* Dosarul personal al salariatului: vezi ce acte trebuie sa contina un dosar complet
Fiecare angajator are obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare salariat. Acest lucru rezulta atat din revederile art.8 din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cat si din prevederile art.34 din Codul muncii. Dosarul personal se intocmeste pentru toti salariatii societatii, se pastreaza in bune conditii la sediu si se prezinta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.

*Amenda contraventionala: care este termenul de prescriptie? Vezi raspunsul ANAF aici
Intrebare: Care este termenul in care se prescrie aplicarea sanctiunii amenzii in cazul contraventiilor reglementate de Codul de procedura fiscala savarsite in mod continuu?

* Cum se calculeaza contributiile sociale pentru un angajat pe perioada determinata 5 zile cu un salariu brut 570 lei? Vezi ce raspunde ANAF
Intrebare: Cum se calculeaza contributiile sociale pentru un angajat pe perioada determinata 5 zile cu un salariu brut 570 lei?

* Guvernul renunta la impozitul zero pe dividende
Guvernul renunta la implementarea impozitul zero pe dividende si nu le va mai oferi nici facilitati fiscale proprietarilor care isi cultiva terenurile agricole.

(Visited 486 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.