Senat: Split TVA se va aplica obligatoriu doar de catre companiile care au relatii contractuale cu statul

Senatorii din Comisia de Buget-Finante au adoptat, marti, proiectul legii de aprobare a Ordonantei 23/2017 privind plata defalcata a TVA, cu amendamentul ca masura se va aplica obligatoriu numai de catre companiile care au relatii comerciale cu statul, celelalte companii urmand sa o aplice optional.

*145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca – actualizat septembrie 2017
*Regulament intern: model si documente conexe – actualizat septembrie 2017

Astfel, doar societatile comerciale inregistrate ca platitoare de TVA si care au relatii contractuale cu statul vor fi obligate sa spliteze plata TVA, indiferent de ponderea respectivelor contracte publice in cifra de afaceri, celelalte companii – care nu au relatii contractuale cu statul – fiind lasate sa aplice optional masura.

Pe traseul de avizare, proiectul adoptat de senatorii din Comisia de Buget-Finante urmeaza sa fie dezbatut in plenul Senatului, apoi sa fie trimis la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.
Eugen Teodorovici, presedintele Comisiei si initiator al amendamentului, a declarat: „Eu merg pe ideea sa fie obligatoriu numai pentru firmele care au relatii cu statul, apoi pentru restul sa fie optionala aceasta masura, cu sau fara un termen anume. Daca masura este buna, celelalte firme se vor inghesui sa o aplice”.

Votul senatorilor a fost dat dupa o dezbatere mai ampla, la care au participat reprezentanti ai mediului de afaceri, consultantilor fiscali si ai bancilor, care au adus o serie de argumente pentru a respinge masura platii defalcate a TVA.

Contabun.ro a publicat si:
*ANAF: in conturile de TVA trebuie sa fie depuse si sume reprezentand TVA incasata in numerar (sesiune plata defalcata a TVA)
*(PDF) Prezentara mecanismului privind plata defalcata a TVA
*(PDF) OG 23/2017: plata defalcata a TVA (MO 706/2017)

Sursa: mediafax

(Visited 1,324 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


4 − = two

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.