Trecerea de la micro la impozit pe profit: cand se poate face?

Intrebare: Cand poate fi exercitata optiunea microintreprinderilor care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei de a trece la impozitarea pe profit?
* Regulament intern: model si documente conexe
* Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

Raspuns ANAF: Codul fiscal prevede ca microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta sa aplice prevederile privind impozitul pe profit incepand cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita. Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective.

In cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoana juridica aplica prevederile privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, daca sunt indeplinite conditiile privind microintreprinderea prevazute la art. 47 din Codul fiscal. Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor ca urmare a optiunii se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza sa aplice impozitarea pe profit se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.

Ca urmare, exercitarea optiunii microintreprinderilor care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei de a trece la impozitarea pe profit poate fi efectuata in cursul oricarui trimestru , atat de catre microintreprinderile care aveau deja nivelul minim al capitalului social impus de lege, respectiv, 45.000 lei, cat si de catre microintreprinderile care majoreaza capitalul social ulterior acestei date.

De asemenea, microintreprinderile care, la data de 1 ianuarie 2017 aveau deja nivelul capitalului social de minim 45.000 lei, pot opta oricand, incepand cu aceasta data, pentru aplicarea prevederilor privind impozitul pe profit.

Baza legala: Legea nr 227 / 2015 articolul 47 si 48 al.5^2

(Visited 544 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 5 = thirty five

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.