Evidenta orelor de munca pentru salariatii cu CIM part time

Reamintim ca prin OUG nr.53/2017 pentru modificarea si completarea Codului muncii, publicata in Monitorul Oficial nr.644 din 7 august 2017, in vigoare de la data publicarii, au fost aduse o serie de modificari si completari importante Codului muncii cu impact major asupra mediului de afaceri.

RI 2017

Va propunem un model de regulament intern, modele de documente necesare care trebuie sa insoteasca regulamentul intern dar si indicatii pentru a completa corect regulamentul. Detalii gasiti aici: Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Incepand cu 07 august 2017 au intrat in vigoare noile modificari ale prevederilor Codului Muncii in ceea ce priveste munca nedeclarata, dar si alte modificari si completari ce au legatura cu aceasta.

Prin urmare, potrivit prevederilor art.15^1 din Codul muncii , munca nedeclarata reprezinta:
a) primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii.

b) primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.

c) primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat.

d) primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.

Noile modificari legislative au adus si noi sanctiuni. Astfel, potrivit prevederilor art.260 alin.(1) lit.e)-e^3), constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
• primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
• primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

Printre modificarile aduse Codului muncii se numara si modificarea prevederilor art.119, care extinde obligatia angajatorului de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Iar nerespectarea obligaitiei prevazute la art.119 constituie contraventie  si se sanctioneaza cu amenda  de la 1.500 lei la 3.000 lei (a se vedea art.260 alin.(1)  lit.m) din Codul muncii).

Legiuitorul nu stabileste cum trebuie sa se tine aceasta evidenta. Angajatorul poate stabili organizarea timpului de munca, in functie de specificul activitatii desfasurate, inclusiv printr-un program de lucru inegal, individualizat, in ture, in conditiile stabilite de Codul Muncii, cu respectarea dispozitiilor legale referitoare la timpul de munca si de odihna.

Apreciem ca evidenta orelor lucrate poate fi tinuta atat pe suport de hartie, electronic sau prin orice alt mijloc de inregistrare a  intervalului in care salariatii presteaza activitate. In baza acestor evidente a timpului de munca prestat de salariat la locul sau de munca se va intocmi situatia lunara centralizatoare a orelor prestate de salariatii unitatii, cunoscuta si sub denumirea de pontaj, in baza careia se va intocmi si statul de salarii.

Amintim ca legiuitorul nu specifica, nu instituie obligatia ca aceasta evidenta sa fie semnata si de salariati.

In ceea ce ii priveste pe salariatii cu munca la domiciliu, Codul Muncii prevede la art.108 alin.(2) si (3) ca in vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu  ce le revin, salariatii cu munca la domiciliu  isi stabilesc  singuri programul de munca, angajatorul fiind in drept sa verifice activitatea acestora in conditiile stabilite prin contractul individual de munca.

Evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru este foarte importanta mai ales in cazul salariatilor angajati in baza unor contracte de munca cu timp partial. Avand in vedere ca primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractului individual de munca cu timp partial reprezinta munca nedeclarata si se sanctioneaza cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata, angajatorii trebuie sa fie foarte atenti cum organizeaza activitatea salariatilor cu program de munca redus.

*Descarca de aici model declaratie privind veniturile din contractele de munca cu timp partial (M.O 717/05.09.2017)

Astfel, apreciem ca daca angajatorul stie de la inceput programul de munca a salariatului cu fractiune de norma, va trece in contractul de munca numarul ne ore lucrate zilnic/saptamanl/lunar, zilele in care va lucra si de la ce ora la ce ora. Daca insa programul de munca este unul inegal, repartizarea programului de munca fiind imposibil de prevazut in contractul de munca, in contractul de munca se va mentiona ca repartizarea programului de munca este una inegala si se va face trimitere la regulamentul intern, la programarile zilnicie, saptamanale, lunare, in functie de specificul unitatii. In aceasta situatie este foarte important ca in regulamentul intern sa se specifice modul in care salariatul isi va desfasura activitatea, intervalul orar si modul in care se intocmesc acele programari zilnice/saptamana/lunare, pe proiecte, pe lucrari etc. Orele de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu ora de incepere si a celei de sfarsit a programului de lucru trebuie sa coincida cu orele din programarile la care se face trimitere in contractul de munca si care se vor prezenta inspectorilor de munca in caz de control.

Contabun.ro a publicat si:
* Clarificari privind obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca (Inspectia Muncii)
* Model declaratie privind veniturile din contractele de munca cu timp partial (M.O 717/05.09.2017)

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 5,202 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.