Procedura privind initierea negocierii colective pentru transferul contributiilor la salariati

Potrivit art.VII din OUG nr.82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative, au fost aduse cateva modificari temporare si Legii dialogului social nr.62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

negocierea-ccm

Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic” , actualizata la zi, va prezinta pasii pe care trebuie sa-i urmati, baza legala, 13 modele de formulare necesare si explicatii utile legate de negocierea colectiva, incheierea si inregistrarea contractului colectiv de munca la nivel de unitate.

 

 

Astfel, prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (1), alin.(3) si alin.(5) din Legea dialogului social nr.62/2011, in perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017, in unitatile in care nu exista incheiat contract colectiv de munca dar si in unitatile in care exista contract colectiv de munca in vigoare, initierea negocierii colective, respectiv negocierea colectiva a actelor aditionale la contractele colective de munca in vigoare este obligatorie, pentru punerea in aplicare a prevederilor OUG nr. 79/2017 pentru trecerea CAS si CASS de la angajator la salariat, de la 1 ianuarie 2018.

Initiativa negocierii colective apartine angajatorului. Au obligatia de a initia negocierea colectiva si angajatorii care in mod normal nu au aceasta obligatie, avand mai putin de 21 de angajati.

Astfel, in situatia in care intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca, indiferent de numarul de salariati, angajatorul are obligatia de a initia negocierea in perioada 20.11.2017-20.12.2017.

Si in unitatile in care exista contact colectiv de munca in vigoare, angajatorul are obligatia de a negocia colectiv actele aditionale la contractele colective de munca in vigoare, in perioada 20.11.2017-20.12.2017, chiar daca Legea dialogului social nr.62/2011 prevede in mod normal un termen mai extins, de 60 de zile calendaristice, care poate fi prelungit prin acordul partilor.

In scopul asigurarii participarii la negocierea colectiva, angajatorul va transmite partilor indreptatite sa negocieze anuntul privind intentia de incepere a negocierii colective care va cuprinde obiectul negocierii (punerea in aplicare a prevederilor OUG nr.79/2017), partile indreptatite sa participe la negociere (reprezentantii salariatilor, sindicat, dupa caz), data, ora si locul primei intrevederi. Recomandam se se specifice si fatul ca la negocierea contractelor sau a actelor aditionale, partea care reprezinta salariatii poate fi insotita de reprezentanti ai federatiei sindicale, in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii salariatilor sau de un reprezentant al unei federatii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederatii sindicale reprezentative la nivel national, la invitatia reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

In situatia in care angajatorul are intentia de a negocia, insa la nivelul unitatii nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative iar salariatii societatii nu si-au ales reprezentantii, potrivit legii, angajatorul poate sa le comunice, pe langa intentia de negociere, si modul in care pot fi reprezentati la negociere.

La data stabilita pentru negocierea colectiva in vederea aplicarii prevederilor OUG nr.79/2017, partile vor stabili modul in care se va aplica masura impusa de lege privind transferul CAS si CASS de la angajator la salariat . In acest sens se va intocmi un process verbal in care se vor consemna aceste aspecte.

Daca insa, salariatii nu-si desemneaza reprezentantii si prin urmare, la ora si data stabilita, nu se prezinta niciun reprezentant al salariatilor, sau salariatii au reprezentanti alesi insa acestia nu se prezinta la data stabilita pentru negociere, neprezentarea acestora si lipsa unui raspuns scris din partea lor este interpretata ca refuz de participare la negociere. In aceasta situatie angajatorul va incheia un process verbal in care va consemna acest lucru. In procesul verbal va trece si modul in care se va pune in aplicare masura impusa de lege privind trecerea contributiilor de la angajator la salariati.

O situatie aparte o reprezinta unitatile cu mai putin de 21 de salariati, unde nu exista reprezentanti ai salariatilor. Apreciem ca in aceasta situatie partea indreptatita sa participe la negociere din partea salariatilor sunt insasi salariatii. Cum initiativa negociereii are drept scop pastrarea salariului net dupa trecerea contributiilor in sarcina salariatilor, apreciem ca obligatia initierii negocierii in aceasta situatie se va considera indeplinita prin semnarea de luare la cunostinta a informarii privind decizia angajatorului de a initia negociere colectiva si ulterior, la data comunicata pentru negociere, semnarea actelor aditionale de majorarea a salariului de baza. Aceste aspecte se vor consemna intr-un proces verbal care se va prezenta inspectorilor de munca in caz de control.

In cazul in care angajatorul nu initiaza negocierea, aceasta poate incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.

Odata sesizat cu o astfel de cerinta, angajatorul este obligat sa-i dea curs. Prin urmare, in termen de 5 zile calendaristice de la data declansarii procedurilor de negociere, angajatorul are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii contractului colectiv de munca.

Refuzul angajatorului de a incepe negocierea colectiva constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5 000 lei si 10 000 lei (a se vedea art.217 alin.(1) lit.b) din Legea dialogului social nr.62/2011).

Daca angajatorii nu initiaza negocierea, inspectorii de munca, in cazul unui control, au dreptul sa dispuna angajatorului masuri in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate. Iar neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei (a se vedea art.19 lit.i) si art.23 alin.(1) lit.b) din Legea nr.108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii).

Nu trebuie sa uitam nici de prevederile art.156 din Legea dialogului social nr.62/2011, potrivit carora salariatii unitatii au dreptul de a declansa conflicte colective de munca in legatura cu inceperea, desfasurarea si incheierea negocierilor contractelor colective de munca.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 10,567 times, 1 visits today)

2 Responses to Procedura privind initierea negocierii colective pentru transferul contributiilor la salariati

  1. Mihai Dana says:

    Buna ziua!
    Este obligatoriu incheierea unui contract colectiv de munca sau doar negocierea lui?
    Multumesc!

  2. bogdan petrache says:

    Obligatorie este doar initiereea negocierii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.