Munca prestata in zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie: ce drepturi au salariatii si ce risca angajatorii

Potrivit art.139 alin.(1) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie sunt zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

Vezi si:

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic

Codul muncii prevede insa si exceptii de la zilele de sarbatoare legala  in care, in mod obisuit, nu se lucreaza. Este vorba de unitatile  sanitare si cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare  si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, dar si locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii (a se vedea art.140 si 141 din Codul muncii).

Iar portivit prevederilor art.142 din Codul muncii, in situatia in care activitatea nu poate fi intrerupta in aceste zile, datorita caracterului procesului de productie precum si in cazul unitatilor sanitare si pentru cele din alimentatia publica, salariatii vor beneficia de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care, din motive justificative, nu se acorda zile libere, salariatii vor beneficia, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Incalcarea de catre angajator a prevederilor art.139 si art.142 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5000 lei la 10 000 lei (a se vedea art.260 alin.(1) lit.g) din Codul muncii).

Amintim ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit prin Decizia  nr. 22/2015, publicata in Monitorul Oficial nr.876 din 24 noiembrie 2015,  ca fapta angajatorului de a desfasura activitati de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale, in zilele de sarbatori legale prevazute de art. 139 alin. (1) din Codul muncii, nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei, atunci cand angajatorul si-a indeplinit obligatiile prevazute de art. 142 din acelasi act normativ si anume compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau, in cazul in care din motive justificate nu se acorda zile libere, un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt prevazute la art.139 din Codul muncii, dupa cum urmeaza:
– 1 si 2 ianuarie;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 mai;
– 1 iunie;
– prima si a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– 1 decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Iar acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 831 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.