Masuri pentru reglementarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate

Parintele sau asiguratul care are legal in ingrijire un copil grav bolnav poate beneficia de concediu medical si de indemnizatie pentru ingrijirea lui pana la varsta de 16 ani, in conditiile in care, pana acum, limita de varsta a copilului era de 7 ani, potrivit unei ordonante de urgenta adoptata de Guvern.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

Lista acestor afectiuni grave se va stabili de comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii si va fi prevazuta in Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

De asemenea, actul normativ adoptat azi simplifica procedura de acordare a certificatelor de concediu medical pentru situatiile in care asiguratii beneficiaza de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, daca insotesc copilul la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European şi Confederatiei Elvetiene, ori pe teritoriul unui alt stat decat cele mentionate anterior. In aceste cazuri, s-au stabilit ca certificatul de concediu medical va putea fi eliberat atat unuia dintre parinti, cat si unei persoane imputernicite de acesta.

Ordonanta de urgenta prevede si crearea cadrului legal pentru realizarea si implementarea unei solutii informatice pentru eliberarea certificatelor de concediu medical in format electronic. Astfel, medicii prescriptori vor putea completa si transmite angajatorilor/beneficiarilor certificatele de concediu medical in format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Certificatele vor fi semnate de medici cu semnaturi electronice calificate.

Pe langa masuri menite sa simplifice modul de acordare a certificatelor de concediu medical, actul normativ reglementeaza si posibilitatea acordarii indemnizatiei de maternitate calculate in raport cu toate veniturile pe baza carora s-a calculat si platit contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

De asemenea, ordonanta contine reglementari care pun in concordanta asigurarile sociale de sanatate cu modificarile aduse Codului fiscal.
Sursa: Gov.ro

(Visited 722 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven + = 9

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.