Legea prevenirii nr. 270/2017. Vezi aici ce aduce nou aceasta lege

In Monitorul Oficial nr. 1037 din 28.12.2017 a fost publicata Legea nr. 270 din 22 decembrie 2017 (legea prevenirii).

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat ianuarie 2018
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, actualizat ianuarie 2018
*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practice, actualizat ianuarie 2018

 

Iata principalele noutati:

*Scopul acestei legi este de a reglementa o serie de instrumente care sa asigure prevenirea savarsirii de contraventii.

*In cazul constatarii savarsirii uneia dintre contraventiile stabilite prin hotararea Guvernului prevazuta la art. 10 alin. (3), agentul constatator incheie un proces-verbal de constatare a contraventiei prin care se aplica sanctiunea avertismentului si la care anexeaza un plan de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi. In aceasta situatie nu se aplica sanctiuni contraventionale complementare.

*Daca o persoana savarseste mai multe contraventii, din cele prevazute de hotararea Guvernului de la art. 10 alin. (3), constatate in acelasi timp de acelasi agent constatator, se incheie un singur proces-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, cu respectarea prevederilor art. 4, la care se anexeaza, dupa caz, un plan de remediere.

*In termen de maximum 10 zile lucratoare de la data expirarii termenului de remediere, autoritatea/institutia publica cu atributii de control are obligatia sa reia controlul si sa completeze partea a II-a a planului de remediere anexat la procesul-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii si, daca este cazul, registrul unic de control, cu mentiuni privind modalitatea de respectare a masurilor de remediere dispuse.

* In situatia in care, cu ocazia reluarii controlului, se constata neindeplinirea de catre contravenient a obligatiilor legale conform masurilor de remediere stabilite, in termenul acordat, agentul constatator incheie un alt proces-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, prin care se constata savarsirea de contraventii si se aplica sanctiunea/sanctiunile contraventionale, altele decat avertisment, cu respectarea legislatiei care stabileste si sanctioneaza contraventiile prevazute in hotararea mentionata la art. 10 alin. (3).

*In cazul in care, in termen de 3 ani de la data incheierii procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii in conditiile prevazute la art. 4, contravenientul savarseste din nou aceeasi contraventie, sunt direct aplicabile prevederile legale in vigoare privind constatarea si sanctionarea contraventiilor.

*In cazul in care, in termen de 3 ani de la data incheierii procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii in conditiile prevazute la art. 5, contravenientul savarseste din nou una sau mai multe dintre contraventiile prevazute in hotararea mentionata la art. 10 alin. (3), sunt direct aplicabile prevederile legale in vigoare privind constatarea si sanctionarea contraventiilor.

*Legea intra in vigoare de la 17 ianuarie 2018.

Descarca de aici Legea 270/2017, in format PDF

(Visited 968 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× three = 3

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.