Sinteza modificarilor legislative in vigoare de la 1 ianuarie 2018

Ziua de 1 ianuarie 2018 este prevazuta ca data de intrare in vigoare a unor normative si reglementari care vor genera plusuri sau, uneori, minusuri in bugetele populatiei si firmelor.

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat ianuarie 2018
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat ianuarie 2018
*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, actualizat ianuarie 2018

 

Firmele vor functiona dupa reguli noi (contabilii in primul rand vor avea incomparabil mai mult de lucru in 2018 fata de 2017), dar pe de alta parte salariul minim si indemnizatia de crestere a copilului se vor majora, iar cota de impozitare a veniturilor va scadea de la 16% la 10%.
Iata lista pricipalelor schimbari:

* Taxa pe Valoarea Adaugata TVA va fi platita in conturi separate („split TVA”). S-a stabilit ca nu toate firmele vor trece la aceasta modalitate de plata, lucru care va complica relatiile dintre firmele care o aplica si cele care nu o aplica.

Pe acesta tema, Contabun.ro a publicat:
* Legea split TVA a fost promulgata de presedintele Iohannis
* Split TVA: obligatoriu pentru firme in insolventa sau cu intarzieri (vot final Camera Deputatilor)

*Contributiile de asigurari sociale – CAS – vor fi platite de angajator, dar din banii salariatului, nu (si) din banii firmei, cum a fost pana la 1 ianuarie 2018. Masura ar trebui sa aiba ca efecte scaderea efortului financiar al firmelor (care vor mai avea de platit din surse proprii doar o taxa de 2,25% din fondul de salarii) si scaderea presiunii pe veniturile angajatului de la 39,25% la 37,25%. Dar pentru a se putea implini acest deziderat si mai ales pentru a se pastra venitul net al salariatului, angajatorii trebuie sa majoreze salariul brut cu cel putin 20 de puncte procentuale. Sau, dupa cum au anuntat deja unii angajatori, sa le plateasca salariatilor diferenta de 20% sub forma de prime/stipendii de merit, cel putin pana cand aceasta mutare a CAS va fi certa si clarificata din toate punctele de vedere.

Pe acesta tema, Contabun.ro a publicat:
* Contributii sociale: modificari de la 01.01.2018 (OUG 79/2017)
* Salarii 2018: impozit si contributii datorate incepand cu 1 ianuarie 2018 (OUG 79/2017)

*Contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS), in procent de 10%, va fi datorata de o multitudine de persoane care realizeaza venituri cum ar fi: din dividende, din dobanzi, din alte surse, din activitati independente etc. Principala modificare: aceste venituri care in 2017 erau scutite de contributia la asigurarile sociale de sanatate, respectandu-se si alte conditii legale, vor intra obligatoriu in sfera de aplicare a contributiei la sanatate, insa modul de calcul este diferit, baza de calcul fiind salariul minim pe economie. De exemplu, daca o persoana fizica este salariata si realizeaza si venituri din dividende, atunci plateste contributia la asigurarile de sanatate atat ca salariat, cat si pentru veniturile din dividende. Baza lunara de calcul a contributiei la sanatate pentru venitul din dividende este salariul minim brut pe tara valabil in luna in care se achita dividendele.

Pe acesta tema, Contabun.ro a publicat:
* Impozit pe venit: modificari de la 01.01.2018 (OUG 79/2017)
* Impozit si contributii datorate in cazul veniturilor din salarii realizate incepand cu 1 ianuarie 2018 (OUG 79/2017)

*Incepand cu data de 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit este de 10% pentru toate categoriile de venituri impozabile, cu exceptia veniturilor din dividende – pentru care se pastreaza cota de 5%. Pentru persoanele care realizeaza venituri din salarii se majoreaza deducerile personale in functie de marimea salariului si de numarul persoanelor aflate in intretinere, insa pana la limita a 3.600 de lei, peste care nu se mai acorda deduceri personale.

*Tot de la 1 ianuarie 2018, plafonul veniturilor unei microintreprinderi este de un milion de euro, calculat in lei la cursul BNR din ultima zi a anului anterior. Mai exact, 4,6597 lei/euro, cursul din 29 decembrie 2017, deci plafonul respectiv este de 4.659.700 de lei. Se pastreaza cotele de impozitare de 1% pentru microintreprinderile care au un salariat cu norma intreaga si de 3% pentru microintreprinderile fara salariati. Se abroga, in schimb, conditionarea fata de un anumit obiect de activitate, in sensul ca pot fi microintreprinderi si societatile care realizeaza venituri din consultanta si management intr-un procent mai mare de 20% din totalul veniturilor, din zona jocurilor de noroc, asigurari etc. Se abroga, de asemenea, si posibilitatea optarii pentru plata impozitului pe profit prin majorarea capitalului social la suma de 45.000 de lei.

Pe acesta tema, Contabun.ro a publicat:
* Impozit micro: tabel comparativ urmare a modificarilor aduse de OUG 79/2017
*Impozitul pe veniturile microintreprinderilor (OUG 79/2017)

*De la 1 ianuarie indemnizatia minima de crestere a copilului se va majora la 1.250 de lei, fata de 1.233 de lei cat era in 2017. Pentru asigurarea acestei majorari, indemnizatia de crestere a copilului nu va mai fi raportata la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinta (ISR). Valoarea ISR este stabilita la 500 de lei, iar indemnizatia va avea valoarea a 2,5 ISR.

*Salariul minim pe economie creste de la 1.450 la 1.900 de lei.

Pe acesta tema, Contabun.ro a publicat:
* HG nr.846/2017: salariul minim de 1900 lei de la 01.01.2018, publicata in Monitorul Oficial
* Model decizie colectiva de majorare a salariului minim de la 01.01.2018

Sursa: mediafax

(Visited 3,135 times, 1 visits today)

One Response to Sinteza modificarilor legislative in vigoare de la 1 ianuarie 2018

 1. Daniela says:

  Buna ziua,

  Am o intrebare legata de activitatea independenta – mai précis venituri din drepturi de autor; in 2017 am avut venituri care depasesc de 5 ori salariul minim ( 5*1900 lei). Contractul s-a reziliat la sfarsitul lunii octombrie 2017.

  Dat fiid faptul ca in 2018 sunt salariata si ( deocamdata ) nu mai am un alt contract de drepturi de autor, care este procedura? Este clar ca in 2017 am platit contributiile conform legislatiei la data incasarii venitului.

  Nadajduiesc ca depun declaratiile, conform modificarilor din codul fiscal, dar am posibilitatea sa anunt ca nu mai obtin venituri si nu voi avea obligatia sa platesc cei peste 7000 lei/ an.

  Multumesc,
  Daniela

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 − five =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.