Pentru venituri mai mici de 22.800 anual, am obligatia de plata a CAS si CASS in 2018? Vezi aici raspunsul ANAF

Intrebare: Buna ziua. Rog sa mi spuneti daca pentru venituri din activitati independente mai mici de 22.800 anual, am obligatia de plata a CAS si CASS in 2018?

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, actualizat la zi

 

Raspuns ANAF: In situatia in care in anul 2017 ati realizati venituri numai din activitati independente a caror valoare este mai mica de 22800 lei nu datorati contributii sociale. Persoanele fizice care realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii de baza minim brute pe tara pot opta pentru depunerea declaratiei cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul lunar si pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anul in curs, in aceleasi conditii prevazute pentru persoanele care realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe tara. Optiunea este obligatorie pentru intregul an fiscal, cu exceptia situatiei in care in cursul anului fiscal se inceteaza activitatea sau se intra in suspendare temporara a activitatii potrivit legislatiei in materie, caz in care se depune la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, o declaratie in vederea stoparii obligatiilor de plata reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate.

Intrebare: Pentru un pfa care nu desfasoara activitate in 2018 (venituri 0) , iar titularul nu are calitate de salariat, se plateste cass la nivelul salariului minim brut?
Raspuns ANAF: In situatia in care nu ati declarat incetarea sau suspendarea activitatii si in anul percendent ati realizat venituri peste plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile, in anul 2018 datorati CASS.

Intrebare: Daca sunt si salariata si obtin si venituri din activ independente, ce obligatii declarative am pt 2018? Veniturile sunt sub plafon
Raspuns ANAF: Daca veniturile realizate in anul 2017 din activitati independente, din una sau mai multe surse cumulate, sunt sub plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile, nu aveti nicio obligatie declarativa in anul 2018. Pentru veniturile din salarii nu aveti obligatii declarative.

Intrebare: In ce situatie un pfa este obligat sa depuna declaratia 600 in anul 2018 si pana la ce data?
Raspuns ANAF: Persoanele fizice autorizate care realizeaza in anul precedent venituri care depasesc plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile sunt obligate sa depuna, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc contributiile sociale, declaratia cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile.

Intrebare: Un salariat care are si venituri din chirii mai mari de 22.800 lei anual, din 3 contracte, are obligativitatea depunerii declaratiei 600? CASS se calculeaza pe fiecare contract in parte sau la total venituri din chirii? Multumesc.
Raspuns ANAF: Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor sunt obligate la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate si depun anual, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc contributiile de asigurari sociale de sanatate, declaratia cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile. Incadrarea in plafonul anual se efectueaza prin insumarea veniturilor.

Intrebare: Ce declaratii trebuie depuse de PFA pentru CAS si CASS si pana la ce data?
Raspuns ANAF: Persoanele fizice autorizate care realizeaza in anul precedent venituri care depasesc plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile sunt obligate sa depuna, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc contributiile sociale, declaratia cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile.

Intrebare: In anul 2017 un asociat a avut doar venituri din dividende peste plafonul de 22.800 lei, depune 600 pentru CAS ?
Raspuns ANAF: In ceea ce priveste dividendele, atat distribuite , cat si incasate in anul 2017, inca nu au fost publicate normele metodologice de aplicare a Codului fiscal. Dupa publicarea normelor, vom organiza o noua sesiune in care vom dezbate acest subiect.

Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca pentru incadrarea in plafonul de 22800 lei anual ne referim la venituri nete sau brute din activitati independente respectiv venituri din dividende distribuite sau doar platite asociatului, obtinute in 2017. Va rog sa mentionati articolul in care se specifica acest lucru. Multumesc
Raspuns ANAF: Pentru veniturile din activitati independente incadrarea in plafonul de 22800 de lei se face prin rapoertarea acestora la venitul net (art. 170, alin. 2). In ceea ce priveste dividendele, atat distribuite , cat si incasate in anul 2017, inca nu au fost publicate normele metodologice de aplicare a Codului fiscal. Dupa publicarea normelor, vom organiza o noua sesiune in care vom dezbate acest subiect.

Intrebare: Un PFA care a fost la norma de venit in 2016 si 2017, si in 2017 a avut norma de venit 16.500 lei va trece in 2018 la sistemul real unde va estima un venit net de 18.000-20.000 lei. Va putea alege sa plateasca CASS si sa nu plateasca CAS?
Raspuns ANAF: In cazul persoanelor fizice care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual determinat in sistem real datoraza CAS daca venitul net lunar estiamat a se realiza este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia.

Intrebare: La un PFA la calculul venitului net se scad si cheltuielile cu contributiile CAS si CASS la stabilirea atingerii plafonului de 22.800 lei? Multumesc!
Raspuns ANAF: Pentru verificarea incadrarii in plafonul de 22800 de lei, pentru CAS, venitul net il reprezinta venitul brut minus cheltuielile deductibile, exclusiv cheltuielile reprezentand CAS, iar pentru CASS venitul net stabilit ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile

Intrebare: Buna ziua. Realizez venituri din activitati independente, respectiv drepturi de autor. Veniturile care estimez ca le voi realiza in 2018 sunt sub plafonul de 22800 lei/anual, iar in anul 2017 nu am realizat venituri mai mari de 22800 lei/anual. Daca doresc totusi sa fiu asigurata in sistemul public de sanatate ce trebuie sa fac?
Raspuns ANAF: Persoanele fizice care realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, pot opta pentru depunerea declaratiei 600 si pentru plata CASS pentru anul in curs. Optiunea este obligatorie pentru intregul an fiscal, cu exceptia situatiei in care in cursul anului fiscal se inceteaza activitatea sau se intra in suspendare temporara a activitatii potrivit legislatiei in materie, caz in care se depune la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, o declaratie in vederea stoparii obligatiilor de plata reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate.

(Visited 6,656 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.