ANAF: info suplimentare split TVA

ANAF va aduce la cunostinta aparitia urmatoarelor acte normative:
Legea nr. 275 din 27 decembrie 2017 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA (Monitorul Oficial nr. 1036 din 28 decembrie 2017).

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat ianuarie 2018
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat ianuarie 2018

Precizari suplimentare:
LEGEA 275/2017 – Modificari split TVA

-Vor avea obligatia de utiliza mecanismul split TVA persoanele inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal si care se afla in cel putin in una din urmatoarele situatii:

a)La 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 lei pentru contribuabilii mari, 10.000 lei pentru contribuabilii mijlocii, 5.000 lei pentru ceilalti contribuabili, daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la data de 31 ianuarie 2018;

b)Incepand cu data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de zile de la scadenta, in cuantum mai mare de 15.000 lei pentru contribuabilii mari, 10.000 lei pentru contribuabilii mijlocii, 5.000 lei pentru ceilalti contribuabili;

c)Se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
– Persoanele inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 care nu sunt obligate sa aplice mecanismul platii defalcate a TVA pot opta pentru aplicarea split TVA. Aceste persoane vor beneficia de o reducere cu 5 % a impozitului pe profit / pe veniturile microintreprinderii.

– Au fost stabilite anumite exceptii de la aplicarea mecanismului split TVA: situatia in care plata nu se efectueaza direct de beneficiar catre furnizor, plata in natura, plata prin compensare, preluarea creantelor prin finantare de catre instututii bancare.

– A fost marit de la 7 la 30 de zile termenul de virare in contul de TVA a sumelor aferente TVA incasate in numerar sau in conturile curente.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Legea split TVA a fost promulgata de presedintele Iohannis
* Split TVA: obligatoriu pentru firme in insolventa sau cu intarzieri (vot final Camera Deputatilor)

Sursa: AJFP Mehedinti

(Visited 2,592 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight × 4 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.