Camera Deputatilor: Voucherele de vacanta pot fi acordate de angajatorii din sectorul public si privat

Comisia pentru munca a Camerei Deputatilor a aprobat, luni, proiectul de lege referitor la OUG 46/2017 privind voucherele de vacanta, stabilind ca aceste vouchere pot fi acordate atat de angajatorii din sectorul public, cat si din sectorul privat.
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

 

“Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pentru recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a personalului salarial, angajatorii din sectorul public si sectorul privat care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda, in conditiile legii, bonuri de valoare, denumite vouchere de vacanta”, se prevede in amendamentul adoptat de membrii comisiei pentru munca. Amendamentul PNL a fost motivat prin faptul ca din actul normativ nu se desprinde cu maxima claritate faptul ca tichete de vacanta se pot acorda atat sectorului public cat si in sectorul privat.

“Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanta pe suport de hartie sunt multiplu de 5 lei pana la 100 lei, valoare nominala pe voucher”, au mai stabilit membrii comisiei. Initial, in Ordonanta, valoarea nominala a voucherelor era stabilita ca fiind multiplu de 50 lei pana la 100 lei.

Conform OUG 46/2017, institutiile si autoritatile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, precum si operatorii economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara, acorda, in limita sumelor prevazute in bugetul alocat cu aceasta destinatie, in perioada 1 iulie 2017-30 noiembrie 2018, o indemnizatie de vacanta sau o prima de vacanta, dupa caz, sub forma de vouchere, in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat. In limita resurselor bugetare, angajatorul stabileste (…) cand acorda voucherele de vacanta, de comun acord cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz.

Voucherele de vacanta emise pe suport electronic pot fi utilizate doar pentru achizitionarea de servicii turistice in unitatile afiliate, fiind considerata contraventie daca voucherul este acceptat de la alte persoane decat titularul.

Actul normativ prevede ca sunt interzise comercializarea voucherelor, fapta de a da rest in bani la voucherul de vacanta, diminuarea valorii nominale a acestora si vanzarea de catre agentiile de turism la un pret mai mare a aceluiasi pachet de servicii achizitionat cu vouchere de vacanta, fata de cel achitat cu alte mijloace de plata.

Actul normativ va intra si in dezbaterea comisiei pentru industrii a Camerei care elaboreaza raportul in comun cu cea pentru munca, iar apoi in plen. Camera Deputatilor este for decizional.

Sursa: Agerpres

(Visited 595 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 8 = nine

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.