Formularul 600 trebuie depus pana pe 31 ianuarie 2018. Vezi aici cine are aceasta obligatie si cine este exceptat (ANAF)

Formularul 600 se depune pentru declararea:

1.Contributiei de asigurari sociale (CAS) de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente (productie, comert, prestari servicii, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala), cu exceptiile prevazute de Codul fiscal, daca in anul 2017:

– venitul net realizat ( exclusiv cheltuielile cu CAS), impartit la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este mai mare sau egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie 2018 (1900 lei), in cazul impozitarii in sistem real,

– norma de venit ( obtinuta prin impartirea normei anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului dupa aplicarea corectiilor) este mai mare sau egala cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie 2018 (1900 lei), in cazul impozitarii la norma de venit;

– venitul net lunar realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielii forfetare deductibile, impartit la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este mai mare sau egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie 2018 (1.900 lei), in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala ( pentru care impozitul este retinut la sursa de platitorul de venit).

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

 

Exceptie: Nu datoreaza CAS pentru veniturile realizate din activitati independente si nu au obligatia sa depuna declaratia 600 persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari.

2. Contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) de catre persoanele fizice (cu exceptiile prevazute de Codul fiscal) care au realizat in anul 2017:
a) venituri din activitati independente;

b) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile articolului 125 din Codul fiscal;

c) venituri din cedarea folosintei bunurilor;

d) venituri din investitii;

e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;

f) venituri din alte surse,

daca suma acestor venituri anuale este mai mare sau egala cu 12 salarii de baza minime brute pe tara ( 1.900 x12 = 22.800 lei ).

Observatie: Persoanele fizice care nu datoreaza CAS si nu au obligatia depunerii declaratiei 600 (intrucat in anul 2017 au realizat venituri cumulate din activitati independente, care prin impartire la numarul lunilor de activitate este sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara de 1.900 lei) precum si persoanele fizice care nu datoreaza CASS si nu au obligatia depunerii declaratiei 600 (intrucat in anul 2017 suma veniturilor din sursele mentionate mai sus este sub nivelul a 12 salarii de baza minim brute pe tara ( 1.900 x12 = 22.800 lei ), POT OPTA pentru depunerea declaratiei 600 si plata CAS si CASS, optiunea fiind obligatorie pentru intregul an fiscal.

 

Contabun.ro a mai publicat si:
*Declaratia 600: a fost publicat PDF-ul inteligent valabil in 2018
*Care este pragul minim pentru care sunt obligat sa depun declaratia 600 in anul 2018? Vezi aici răspunsul ANAF
*Pentru venituri mai mici de 22.800 anual, am obligatia de plata a CAS si CASS in 2018? Vezi aici raspunsul ANAF

 

Depunerea Declaratiei 600 :

-direct sau prin imputernicit/reprezentant legal/reprezentant fiscal la registratura organului fiscal in a carui raza teritoriala persoana fizica are domiciliul fiscal.

-prin posta, prin scrisoare recomandata.

Modul de completare:

-declaratia se completeaza in doua exemplare, inscriind corect, complet si cu buna-credinta informatiile prevazute de formular, un exemplar se pastreaza de catre contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent.

Baza legala: Articolul 148, 150,154 si 170 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal; Ordinul Presedintelui ANAF nr. 4140/2017.

Sursa: DGRFP Brasov

(Visited 1,089 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ five = 14

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.