Sinteza saptamanii 15-19 ianuarie 2018 (Adeverinta pentru medicul de familie cu zilele de concediu medical din ultimele 12/24 luni – model oficial 2018…)

In materialul de fata va prezentam cele mai importante articole din saptamana recent incheiata.

*Adeverinta pentru medicul de familie cu zilele de concediu medical din ultimele 12/24 luni – model oficial 2018
Potrivit art.7 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, modificata si completata recent prin OUG nr.99/2017, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

*Revisal – ghid practic de completare si transmitere
Potrivit art.34 din Codul muncii, fiecare angajator are obligatia de a infiinta un registru general de evidenta a salariatilor (Revisal).

*Normele de aplicare privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate (OMS 15/2018)
ORDIN Nr. 15/2018/1311/2017 din 5 ianuarie 2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

*Stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de indemnizatia de concediu medical s-a majorat de la 1 luna la 6 luni
Potrivit prevederilor art.7 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, modificate si completate recent prin OUG nr.99/2017, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

*Firmele private vor trebui sa tina din nou evidenta datoriilor (proiect de OG)
Ministerul Economiei a lansat in dezbatere publica un Proiect de ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata, cu modificarile si completarile ulterioare.

*REVISAL vs REGES. Care este diferenta?
Registrul general de evidenta a salariatilor, cunoscut si sub denumirea de Revisal, a fost stabilit cu scopul de a inlocui carnetele de munca reglementate de Decretul nr.92/1976, abrogat la 1 ianuarie 2011.

*Formularul 700: pentru ce NU se depune declaratia (oficial ANAF)
Formularul 700 se completeaza si se transmite ori de cate ori contribuabilii/ platitorii solicita, ulterior inregistrarii fiscale, inregistrarea in vectorul fiscal a unor noi categorii de obligatii fiscale sau modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise initial in vectorul fiscal.

*CAS pentru veniturile din activitati independente: prevederi in vigoare incepand cu 01.01.2018 (oficial ANAF)
Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente (productie, comert, prestari de servicii, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala) datoreaza CAS daca indeplinesc una din urmatoarele conditii, dupa caz:

*Formularul 600 trebuie depus pana pe 31 ianuarie 2018. Vezi aici cine are aceasta obligatie si cine este exceptat (ANAF)
Formularul 600 se depune pentru declararea:
1.Contributiei de asigurari sociale (CAS) de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente (productie, comert, prestari servicii, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala), cu exceptiile prevazute de Codul fiscal, daca in anul 2017:

(Visited 5,404 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − = 5

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.