Cum modific in Revisal un CIM incetat?

Intrebare: O salariata trebuia sa-si reia activitatea dupa concediu de crestere a copilului (CCC), dar a cerut concediu fara plata in prelungirea CCC cu o luna. In Revisal nu am operat incetarea suspendarii pentru CCC, am suspendat CIM pentru concediu fara plata. La data incetarii concediului fara plata salariata a cerut incetarea CIM cu acordul partilor si s-a aprobat. Dupa operarea in Revisal a incetarii contractului am observat ca lipseste perioada de suspendare pentru CCC. Ce se poate face in acest caz?

Revisal-ghid practic

 

 

Vezi si “Revisal – ghid practic de completare si transmitere“.

 

 

 

Raspuns: Potrivit prevederilor art.3 alin.(2) lit.o) si art.4 alin.(1) lit.e) din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se completeaza in Revisal si se transmit catre inspectoratul teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.

Iar conform art.8 alin.(2) lit.d) din HG nr.905/2017, netransmiterea perioadei, cauzelor de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5000 lei la 8000 lei.

Iar la art.4 alin.(6) din HG nr.905/2017 aflam ca orice corectie a erorilor survenite in completarea registrului se face la data la care angajatorul a luat cunostinta de acestea.

HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor a fost publicata in Monitorul Oficial nr.1005 din 19 decembrie 2017 si produce efecte de la data publicarii (cu cateva exceptii), data de la care s-au abrogat prevederile HG nr.500/2011.

Reamintim ca inainte de 19 decembrie 2017, HG nr.500/2011 prevedea la art.4 alin.(1) lit.c) ca perioada si cauzelele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se inregistrau in registru in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.

Si HG nr.500/2010 prevedea, la art.9 alin.(1) lit.c) si alin.(2) lit.b), aceiasi amenda pentru netransmiterea perioadei, cauzeleor de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca in termenul prevazut mai sus.

Din speta prezentata inteleg ca nu ati operat nici suspendarea pentru concediu crestere copil si nu doar incetarea suspendarii. In registru, asupra unui contract suspendat nu se poate aplica o alta suspendare pana nu se face incetarea suspendarii initiale. In plus, un contract suspendat nu poate fi inchis pana nu inceteaza suspendarea.

Prin urmare, avand in vedere art.4 alin.(6) din HG nr.905/2017 potrivit caruia orice corectie a erorilor survenite in completarea registrului se face la data la care angajatorul a luat la cunostinta de aceasta, cu riscul de a primi amenda pentru nerespectarea termenului de operare si transmitere in Revisal a suspendarii, o posibilitate la speta prezentata ar fi anularea incetarii, operarea suspendarii omise, incetarea suspendarii omise si apoi reintroducerea incetarii. Aceasta operatiune se va face in baza unei decizii interne.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 7,693 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 7 = thirteen

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.