Calendar zile libere (actualizare martie 2018)

Potrivit Legii nr.64/2018 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 226 din 13 martie 2018, Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui, devine zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere

Prin adoptarea acestui act normativ se modifica art. 139 din Legea nr.53/2011 – Codul Muncii (R), astfel ca lista sarbatorilor legale si nelucratoare este urmatoarea:
-1 si 2 ianuarie;
-24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane);
-Vinerea Mare (ultima zi de vineri inaintea Pastelui)
-prima si a doua zi de Paste;
-1 mai (Ziua Muncii);
-1 iunie (Ziua Copilului);
-prima si a doua zi de Rusalii;
-15 august (Adormirea Maicii Domnului);
-30 noiembrie (Sfantul Andrei);
-1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei);
– 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun).

In conditiile in care angajatorii nu se conformeaza acestor prevederi legale sunt pasibili de a fi sanctionati contraventional de catre inspectorii de munca cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei (art. 260 alin. 1 lit. g din Codul Muncii).

Exceptie de la aceasta regula fac acele unitati a caror activitate nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Codul Muncii reglementeaza expres faptul ca salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare si de alimentatie publica, precum si in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii trebuie sa li se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (art. 142 alin. 1).

In situatia in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art. 142 alin. 2).

Contabun.ro a mai publicat si:
*Legea 64/2018: Vinerea Mare este oficial zi libera
*Amenzi de pana la 10.000 lei pentru neacordarea zilelor libere

(Visited 874 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.