Guvernul a adoptat OUG pentru introducerea salariului minim diferentiat

Guvernul a adoptat, in sedinta de vineri, ordonanta de urgenta care prevede modificarea Codului Muncii si introduce definitia de salariu minim diferentiat.

Dupa publicarea OUG in Monitorul Oficial, Executivul urmeaza sa aprobe o hotarare in care care sa fie mentionate sumele.

”Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care modifica o serie de acte normative, printre care Codul Muncii – Legea nr. 53/2003, si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Modificarile aduse Codului Muncii vizeaza crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor si al vechimii in munca. Prin hotarare de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferentiat pentru anumite categorii de salariati: pentru salariatii care sunt incadrati pe studii superioare, precum si pentru cei care au o vechime in munca peste un anumit nivel”, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Muncii.

Potrivit ultimelor discutii dintre guvernanti si reprezentantii patronilor si cei ai salariatilor, de la 1 decembrie 2018 urmeaza sa se majoreze salariul minim brut pe economie de la 1.900 de lei la 2.080 de lei, pentru toate categoriile de angajati.

In plus, de la 1 ianuarie 2019, ar urma sa se introduca un al doilea nivel de salariu minim pe economie, mai mare, pentru salariatii cu studii superioare si pentru cei cu o anumita vechime, dar pentru asta era nevoie de modificarea Codului muncii, operata vineri de Guvern.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Model act aditional majorare salariu, actualizat la zi
*Model decizie colectiva de majorare a salariului minim

(Visited 4,205 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.