Pensia anticipata din sistemul militar de pensii poate fi cumulata cu salariul?

Intrebare: Un pensionar militar cu pensie anticipata in sistemul pensiilor militare de stat poate cumula pensia cu salariul?
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia muncii www.contabun.ro: Pensiile militare de stat sunt reglementate de Legea nr.223/2015. Iar atunci cand vorbim de pensia anticipata trebuie sa facem distinctie intre prevederile Legii 223/2015 privind pensile militare de stat si prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii.

Potrivit prevederilor art.76 alin.(1) lit.a) din Legea nr.223/2015, in sistemul pensiilor militare de stat pensionarii militari care beneficiază de pensie de serviciu pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in condițiile legii.

Pensia de serviciu poate fi pentru limita de varsta, anticipata si anticipata partiala (a se vedea art.15 din Legea nr.223/2015).

Iar veniturile din salarii sunt venituri pentru care asigurarea este obligatorie.

In baza prevederilor prezentate mai sus, apreciem ca pensionarii militari cu pensie anticipata in sistemul pensiilor militare de stat pot cumula pensia cu salariul.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Decizia CCR: Incetarea de drept a CIM in cazul pensiei de invaliditate de gradul III este neconstitutionala

(Visited 1,372 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.