Munca prestata in ziua de 30 noiembrie: ce drepturi au salariatii si ce risca angajatorii

Potrivit art.139 alin.(1) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie sunt zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(MODELE EDITABILE) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

Codul muncii prevede insa si exceptii de la zilele de sarbatoare legala in care, in mod obisuit, nu se lucreaza. Este vorba de unitatile sanitare si cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, dar si locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii (a se vedea art.140 si 141 din Codul muncii).

Iar portivit prevederilor art.142 din Codul muncii, in situatia in care activitatea nu poate fi intrerupta in aceste zile, datorita caracterului procesului de productie precum si in cazul unitatilor sanitare si pentru cele din alimentatia publica, salariatii vor beneficia de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care, din motive justificative, nu se acorda zile libere, salariatii vor beneficia, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Incalcarea de catre angajator a prevederilor art.139 si art.142 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5000 lei la 10 000 lei (a se vedea art.260 alin.(1) lit.g) din Codul muncii).

Sarbatori legale si nelucratoare care urmeaza in 2018:
*30 noiembrie (Sfantul Andrei);
*1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei);
*25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun).

Contabun.ro a mai publicat si:
*Amenzi de pana la 10.000 lei pentru neacordarea zilelor libere
*Sarbatori legale, in care nu se lucreaza (actualizare martie 2018)

(Visited 1,392 times, 1 visits today)

One Response to Munca prestata in ziua de 30 noiembrie: ce drepturi au salariatii si ce risca angajatorii

  1. Popoiu Gabriela says:

    Buna ziua,dar daca firma compensează cu o zi din concediul nostru este normal???

Leave a Reply

Your email address will not be published.