Dosarul personal al salariatului: acte, modele si formulare necesare, actualizat decembrie 2018

Fiecare angajator are obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare salariat. Acest lucru rezulta atat din revederile art.7 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cat si din prevederile art.34 din Codul muncii.

Dosarul personal se intocmeste pentru toti salariatii societatii, se pastreaza in bune conditii la sediu si se prezinta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.

Refuzul de a pune la dispozitia inspectorului de munca dosarul personal al salariatilor se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele solicitate de catre salariat sau de catre un fost salariat se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

Intrucat legiuitorul nu enumera in mod limitativ si expres documentele incluse in dosarul personal al salariatului, acest lucru a condus la o practica diferita la nivelul inspectoratelor teritoriale de munca. In plus, pentru a respecta prevederile legale dar si pentru a se pune la “adapost” in relatia cu salariatii, angajatorul trebuie sa intocmeasca si o serie de alte documente.

Lucrarea “Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare”, actualizata decembrie 2018, va prezinta actele care ar trebui sa se regaseasca in dosarul personal al salariatului, dar si 69 de modele si formulare necesare si indicatii privind completarea lor.

In data de 16.12.2018, lucrarea a fost actualizata, astfel:
– au fost aduse modificari notei de subsol a formularului 15 Decizie colectiva de majorare a salariului minim, in baza HG nr.937/2018 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata;
– a fost inlocuita adeverinta de asigurat necesara pentru Casa de sanatate, formularul 62 Adeverinta asigurat pentru Casa de Sanatate (model cadru), in baza Ordinului CNAS nr. 1549/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat;
– a fost actualizat formularul 63. Adeverinta asigurat pentru medicul de familie/spital (model complex);
– au fost aduse completari notei de subsol a forularului 31. Decizie de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului (concediere colectiva), in baza modificarilor aduse Codului muncii prin Legea nr.127/2018.

(Visited 1,418 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.