Legea 313/2018: aprobarea OUG nr.81/2018 (modificarea OUG 111/2010 privind CIC)

In data de 19.12.2018 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 313/2018 privind aprobarea OUG nr. 81/2018 pentru modificarea OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

(1) Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

(1) In sensul prezentei ordonante de urgenta, veniturile din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura prevazute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 70, art. 76 alin. (1) si (2) si art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2)Pentru persoanele indreptatite care realizeaza venituri din categoriile celor prevazute la alin. (1), veniturile luate in calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei lunare sunt:
a) veniturile rezultate dupa scaderea impozitului pe venit si, dupa caz, a contributiilor sociale obligatorii datorate, conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit;
b) veniturile rezultate dupa scaderea contributiilor sociale obligatorii datorate, dupa caz, conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit, in cazul veniturilor scutite de impozitul pe venit conform art. 60 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) Pentru perioadele prevazute la art. 2 alin. (5) si (6) se iau in calcul sumele incasate de persoana indreptatita, calculate potrivit legii de catre platitorul acestora.

(4) In cazul in care o persoana realizeaza concomitent din mai multe surse venituri supuse impozitului, se vor lua in calcul toate veniturile lunare incasate de aceasta.

(5) In situatia prevazuta la art. 2 alin. (6), daca persoana realizeaza concomitent venituri supuse impozitului atat in tara, cat si in statele care aplica Regulamentul, se iau in calcul doar veniturile realizate in tara.

(6) Pentru luna nasterii copilului se iau in calcul veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana daca ar fi lucrat in toata luna sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate.

3. La articolul 13 alineatul (1), litera d) va avea următorul cuprins:”
d)Dovada privind veniturile realizate, eliberata de angajator/platitorul de venit sau de organele fiscale competente, ori declaratia fiscala, prevazuta de lege, pentru categoriile de venituri prevazute la art. 3, pentru care Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nu prevede emiterea unei decizii de impunere din partea organului fiscal central.

(1) Persoanele indreptatite care au solicitat acordarea indemnizatiei lunare prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, al carei cuantum a fost stabilit fara a fi luate in calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuala realizate incepand cu data de 23 martie 2018, pot depune direct la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti documentele doveditoare privind realizarea acestor venituri, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

(2) Pentru persoanele carora li s-a stabilit cuantumul indemnizatiei lunare prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, fara a fi luate in calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuala realizate incepand cu data de 23 martie 2018, agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti au obligatia de a stabili noul cuantum in termen de 60 de zile de la depunerea documentelor prevazute la alin. (1) sau, dupa caz, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in cazul in care aceste documente sunt deja depuse.
(3) Cuantumul stabilit potrivit alin. (2) se acorda incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

(4) Diferentele de sume intre cuantumul indemnizatiei lunare prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, calculat potrivit alin. (2), si cuantumul platit pana la data stabilirii noului cuantum se platesc pana la data de 31 decembrie 2018.

Contabun.ro a mai publicat si:
*OUG 81/2018: modificarea OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
*Cand trebuie sa-si reia salariatul activitatea din CIC pentru a primi stimulentul de insertie?
*Concediul si indemnizatia de maternitate: cum se calculeaza in 2018

(Visited 895 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.