Revisal: la data la care produce efecte se trece data semnarii CIM sau data inceperii activitatii?

Inregistrarea unui contract individual de munca in aplicatia Revisal sau modificarile aduse contractului se finalizeaza prin introducerea datei la care inregistrarea produce efecte.

Campul “data la care produce efecte” a starnit controverse in legatura cu data care trebuie completata si anume: data semnarii contractului sau actului aditional sau data de la care salariatul incepe activitatea, respectiv intra in vigoare modificarea adusa prin actul aditional.

*(EDITABIL)145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi
*(EDITABIL)Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

Inainte sa ne prezentam parerea legat de acest subiect, vom face cateva trimiteri si anume la:
1. Manualul de utilizare a aplicatiei Revisal, care poate fi accesat din aplicatie, unde aflam ca la “data la care produce efecte”se selecteaza din controlul de data calendaristica data de la care intra in vigoare actualizarile efectuate asupra datelor salariatului / de la care sunt valabile informatiile sumarizate, referitoare la salariat.

2.Precizarile referitoare la modificarile aduse HG nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor prin HG nr.1105/2011, care pot fi consultate la adresa www.inspectiamuncii.ro, unde gasim urmatoarea precizare: “Data la care se produc efecte reprezinta data de la care intra in vigoare contractul individual de munca sau modificarile intervenite prin acte aditionale (in cazul adaugarii unui contract nou, aceasta data este egala cu data inceperii activitatii salariatului, in cazul actelor aditionale aceasta data este egala cu data de cand intra in vigoare modificarile intervenite prin actele aditionale respective)”.

Tinem sa precizam ca desi HG nr.500/2011 a fost abrogata de la data intrarii in vigoare a HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, pana la data achizitionarii noului sistem informatic, angajatorii prevazuti la art.1 din HG nr.905/2017 vor transmite datele in registru conform aplicatiei informatice existente pe portalul Inspectiei Muncii (a se vedea art.14 alin.(2) din HG nr.905/2017).

La adresa mentionata (inspectiamuncii.ro) gasim si un document cu raspunsuri la intrebari frecvente privind Revisal unde se precizeaza: campul „data la care produce efecte ” se completeaza cu data de la care se consemneaza ca fiind valide datele introduse. De exemplu, in cazul unei corectii, se completeaza cu data specificata in decizia/documentul din dosarul de personal al salariatului, de obicei anterioara datei operarii, de la care datele aferente contractului inregistrate in registru sunt valabile.

3. Codul muncii care la art.17 alin.(1) lit.g) si alin.(4) prevede ca persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la data de la care contractul urmeaza sa-si produca efectele, element ce se va regasi si in contractul individual de munca.

Plecand de la cele mentionate, ne vom referi in primul rand la prevederea din Codul muncii si anume ca data de la care contractul individual de munca urmeaza sa-si produca efectele trebuie sa fie trecuta in cuprinsul contractului individual de munca. Iar in modelul cadru al contractului individual de munca, referitor la acest element, avem data de la care salariatul urmeaza sa inceapa activitatea.

Prin urmare, avand in vedere prevederile Codului muncii care, dupa noi, raspund la intrebarea din titlul acestui material, a continutului modelului cadru al contractului individual de munca, dar tinand cont si de precizarile referitoare la completarea contractelor de munca in aplicatia Revisal, apreciem ca la campul “data la care produce efecte” din aplicatia Revisal se va trece data de cand salariatul incepe activitatea.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 7,459 times, 7 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 7041 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.