Concediul de odihna pentru un salariat care lucreaza 3 zile pe saptamana

Intrebare: Un salariat care lucreaza 3 zile pe saptamana cate 8 ore, cate zile de concediu de odihna are voie sa isi ia pe an? Cum isi ia cele 10 zile consecutive obligatorii? Inseamna aproape o luna numai cele consecutive obligatorii, dat fiind faptul ca vine 12 zile/luna la munca. Multumesc anticipat!

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

Raspuns: Potrivit prevederilor art.145 alin.(1) – (3) din Codul muncii republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile. Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Iar potrivit art.106 din Codul muncii, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Iar drepturile salariale se acorda proprtional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de munca.

Daca anterior modificarilor aduse prin OUG nr.65/2005 Codul muncii dispunea ca durata concediului anual de odihna in cazul acestei categorii de salariati se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, in prezent, salariatul cu timp partial beneficiaza de concediu de odihna integral, ca si un salariat cu norma intreaga. Concediul de odihna se calculeaza in functie de zilele lucrate si nu de orele lucrate. Prin urmare, concediul de odihna pentru un salariat angajat in baza unui contract de munca cu timp partial este de minimum 20 de zile lucratoare. Durata efectiva este cea stabilita in contractul individual de munca.

Ca exemplu, si un salariat cu o norma de 8 ore pe zi si un salariat cu o norma de 1 ora pe zi vor beneficia de minim 20 de zile lucratoare de concediu de odihna anual.

Insa, un un salariat care lucreaza 3 zile pe saptamana nu poate beneficia de acelasi numar de zile de concediu de odihna ca si un salariat care lucreaza 5 zile pe saptamana. In astfel de situatii vom calcula zilele de concediu de odihna la care are dreptul salariatul in functie de zilele lucrate. Astfel, pentru o medie de 21 zile lucrate/luna un salariat beneficaza in medie de 1,67 zile de concediu de odihna/luna (20 zile de concediu pe an / 12 luni). Iar pentru o medie de 12 zile lucrate /luna, ca in speta prezentata, salariatul va beneficia de 1 zi de concediu/luna si de 12 zile de concediu/an (1,67 zile de concediu pe luna / 21 zile lucratoare * 12 zile lucrate).

Putem calcula zilele de concediu de odihna si in alt mod, de exemplu salariatul din speta noastra care lucreaza 3 zile pe saptamana face o cerere de concediu pentru o perioada de doua saptamani (10 zile). Cele doua saptamani cuprind 6 zile din cele 12 zile din luna in care salariatul trebuia sa munceasca. Astfel, chiar daca salariatul a facut o cerere de concediu de odihna pentru o perioada de doua saptamani, el va fi pontat in concediu doar in zilele in care trebuia sa munceasca.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 4,315 times, 2 visits today)

4 Responses to Concediul de odihna pentru un salariat care lucreaza 3 zile pe saptamana

 1. gabriel says:

  E o zapaceala totala in legislatia muncii. Adica un salariat care lucreaza o ora pe zi adica 5 ore pe saptamana beneficiaza de 20 de zile ce concediu . Un salariat care lucreaza 3 zile pe saptamana adica 15 ore pe saptamana are concediu mai mic decata cel cu 5 zile pe saptamana ? Ma abtin de la comentarii ! Ce sa mai zic de Ordonanta 114 ! Un salariat pentru a beneficia de facilitate la impozite trebuie sa se angajeze sau sa plece doar pe data de întai a lunii si nu trebuie sa aiba concediu medical . Oamenii astia din guvern întâi taie si apoi masoara .

 2. Daca un salariat lucreaza 1 ora /zi are dreptul la 20 de zile de concediu pe an, in mediu o luna. Un salariat care lucreaza 1 zi/luna, si el are dreptul la o luna de concediu de odihna, doar ca primul salariat in acea luna va fi pontat 20 de zile in concediu, iar celalalt salariat va fi pontat in acea luna 1 zi in concediu.

 3. alexandra says:

  Buna ziua,
  Eu am un caz de 1 h pe luna.
  In acest caz cum consider?
  1,67/21*1?
  multumesc mult

 4. Emilia says:

  Buna ziua! In cazul salariatului care lucreaza 3 sau 4 zile pe saptamana, in functie de tura, cate 11 ore pe zi, cum se calculeaza concediul? Va multumesc! O zi buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published.