ITM: metodele de recompensare sau de lucru a salariatilor care lucreaza sambata si duminica

Dreptul la repausul saptamanal este consacrat de art.132 din Codul Muncii astfel:

*repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica ;

*in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptaminal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin contractul individual de munca, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu de baza;

*Astfel, salariatul poate sa lucreze sambata si/sau duminica in cazul in care, acordarea in aceste zile ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, insa, angajatorul are obligatia sa ii acorde doua zile libere consecutive in fiecare saptamana;

*Pentru faptul ca repausul saptamanal este acordat in alte zile decat sambata si duminica, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca, sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Cuantumul acestui spor nu este reglementat de lege, astfel ca, angajatorul si salariatul au libertatea deplina in stabilirea sa. Sporul poate fi negociat, de exemplu, in cuantum de 1% sau de 150 %.

*Astfel sporul va fi cel negociat. In situatia expusa, ziua de sambata nu va fi recuperata in alta zi lucratoare, ca salariatul va beneficia in aceeasi saptamana de repausul saptamanal in alte doua zile consecutive si de un spor acordat in conditiile mai sus expuse.

De la regula potrivit careia repausul saptamanal se acorda in fiecare saptamana, in natura, se poate deroga numai in doua situatii:

1. Zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice , cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. in acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor ( nu mai mic) de 75% din salariul de baza.

2. In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari. Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in aceste conditii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite , ( nu mai mic ) de 75% din salariul de baza;

Observam ca in cazul celor doua exceptii sporul cuvenit salariatilor nu poate fi mai mic de 150%. Atragem atentia asupra faptului ca nerespectarea dispozitiilor privind acordarea repausului saptamanal se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Prin urmare, daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica , are dreptul la un spor la salariu , alaturi de alte doua zile de repaus fixate in alte zile ale saptamanii.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Un angajat cu norma partiala poate presta ore suplimentare in weekend? Vezi aici raspunsul
*CIM cu timp partial: orele muncite in weekend sunt considerate ore suplimentare? Vezi aici raspunsul
*Timpul de munca si de odihna: oficial inspectia muncii

Sursa: ITM Harghita

(Visited 2,376 times, 1 visits today)

2 Responses to ITM: metodele de recompensare sau de lucru a salariatilor care lucreaza sambata si duminica

  1. Calancea says:

    Buna ziua!
    Eu lucrez la o firma astfel: 40 ore pe sapt ( de luni pana sambata), adica cate 7 ore/ luni’vineri si sambata inca 5ore….am un spor la salariu….ar trebui sa mai beneficieaz de inca 2 zile libere consecutiv??
    Multumesc!

  2. Anonymous says:

    Repausul este de 48 de ore consecutive …

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 6 = nine

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.