Contractul de munca cu timp partial – aspecte importante

Contractul individual de munca cu timp partial poate fi incheiat atat pe durata nedeterminata, cat si pe durata determinata dar, obligatoriu, numai in forma scrisa.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe , actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actuzilate la zi

Contractul individual de munca cu timp partial este reglementat de art.103-107 din Codul muncii, care stabileste si continutul contractului de munca cu timp partial. Astfel, in afara elementelor prevazute la Codul muncii, contractul de munca cu timp partial va cuprinde si urmatoarele clauze specifice:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Atentie! In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute mai sus, contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Codul muncii defineste salariatul cu fractiune de norma ca fiind salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Salariatul comparabil este salariatul cu norma intreaga din aceeasi unitate, care are acelasi tip de contract individual de munca, presteaza aceeasi activitate sau una similara cu cea a salariatului angajat cu contract individual de munca cu timp partial, avandu-se in vedere si alte considerente, cum ar fi vechimea in munca si calificarea/aptitudinile profesionale.

Atunci cand nu exista un salariat comparabil in aceeasi unitate, se au in vedere dispozitiile din contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, reglementarile legale in domeniu.

Se observa din definitia data de Codul muncii ca, durata muncii salariatului incadrat cu fractiune de norma trebuie sa fie inferioara normei intregi de 40 ore/saptamana, numarul de ore normale de lucru fiind calculat saptamanal sau ca medie lunara.

Legiuitorul nu prevede o limita minima de timp, cele doua parti, angajatorul si salariatul, avand posibilitatea sa stabileasca fractiunea de norma pentru care vor incheia contractul de munca.

Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Iar drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Angajatorul este obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la un loc de munca cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, in cazul in care apare aceasta oportunitate.

Aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga vor fi aduse la cunostinta salariatilor la timp, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la fractiune de norma si invers.

Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului. O copie a anuntului se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor, unde este cazul.

Angajatorul va asigura, in masura in care este posibil, accesul la locuri de munca cu fractiune de norma la toate nivelurile.

Modificarea normei de munca in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii.

Contabun.ro a mai publicat si:
*CIM cu timp partial: orele muncite in weekend sunt considerate ore suplimentare? Vezi aici raspunsul
*CIM cu timp partial: 3 elemente obligatorii

(Visited 3,021 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 2 = nine

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.