OUG 31/2019: s-a anulat CASS datorata pentru venituri mai mici decat salariul minim

In Monitorul oficial nr. 403/23.05.2019 a aparut OUG 31/2019 privind acordarea unor facilitati fiscale si pentru modificarea si completarea legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, pentru completarea Ordonantei de urgenat a Guvernului nr.11/2018, pentru adoptarea unor masuri bugetare si pentru modificarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

La articolul 2 este prevazut ca „se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, in cazul persoanelor fizice pentru care baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate a fost intregita la nivelul salariului de baza minim brut pe tara sau, dupa caz, la valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, pentru perioadele fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017”.

Mai departe, acelasi articol prevede ca, in cazul in care organul fiscal nu a emis decizie de impunere pentru obligatiile fiscale si accesoriile de natura celor prevazute mai sus pentru perioadele fiscala cuprinsa intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017, aceasta nu se mai emite.

Aceste prevederi sunt aplicabile si persoanelor care nu au realizat venituri in perioada fiscala cuprinsa intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita potrivit Legii nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a legii nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, este salariul minim brut pe tara, cu exceptia celor care au optat pentru plata contributiei conform prevederilor Legii 112/2016 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.41/2015 pentru modifcarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare.

Anularea obligatiilor fiscale prevazute mai sus se efectueaza din oficiu de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale, care se comunica contribuabilului.

In cazul in care, anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligatii de natura celor prevazut mai sus, acesta nu mai comunica decizia de impunere, iar obligatiile fiscale se scad din evidenta analitica pe platitor, pe baza de borderou de scadere.

Descarca de aici OUG 31/2019, in format PDF.

(Visited 1,849 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− three = 1

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.