CIM cu 8 ore pe zi, 3 zile pe saptamana: cum completam in Revisal? Afla aici raspunsul

Intrebare: Cum inregistram in REVISAL un CIM cu 8 ore pe zi, dar salariata lucreaza in luna o zi da si una nu…. De fapt numai jumatate de luna.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia muncii www.contabun.ro:

Potrivit prevederilor art.112 alin.(1) din Codul muncii republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si 40 ore pe saptamana. Iar la art.113 din Codul muncii aflam ca repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus saptamanal.

In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Din speta prezentata reiese ca salariatul respectiv lucreza cate 8 ore pe zi, o zi da una nu, iar insumat lucreaza doar jumatate de luna.

Acest salariat trebuie sa aiba si 48 de ore libere consecutiv repaus saptamanal, deci nu are cum sa realizeze ca medie 40 ore pe saptamana.

Prin urmare, este vorba de un salariat cu fractiune de norma. Iar o definitie a salariatului cu fractiune de norma gasiti la art.103 din Codul muncii si anume ca salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Trebuie sa stabiliti durata muncii, in ore pe saptamana, iar la repartizarea programului de lucru sa treceti cum va lucra acel salariat.

Daca salariatul lucreaza o data la doua zile cate 8 ore, nu vorbim de repartizare inegala a timpului de munca.

In Revisal se va selecta contract cu timp partial la Tip norma si la Durata timp munca, ore zi la Repartizare timp munca, ore saptamana la Tip interval repartizare, iar la timp munca se va completa numarul de ore saptamanal.

Trebuie sa tinecti cont si de faptul ca un salarat incadrat in baza unui contract individual de munca cu timp partial nu poate efectua ore suplimentare.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Revisal, ghid practic de completare si transmitere: noutati iunie 2019
*REVISAL: cum mutam angajatii din aplicatia de pe sediul social, la punctul de lucru? Afla aici raspunsul
*Incetare contract de munca in zi nelucratoare. Cand inregistram incetarea in Revisal?

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 1,825 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 × = forty two

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.