ANAF: rezolvare eroare depunere Declaratia Unica

Intrebare: Am completat declaratia unica versiunea A2.0.11 din 6 iunie 2019, s-a validat, si dupa ce am trimis-o am primit mesaj “Eroare urmatoarele metadate nu sunt completate: totalPlata_A”. Mentionez ca declaratia s-a completat manual, si nu prin import date. Spuneti-mi va rog ce as putea face sa nu mai apara aceasta eroare, si ce verificare ar trebui sa se faca la suma de control deoarece la aceasta versiune se calculeaza suma cifrelor din CNP, in loc de suma impozitului pe venit estimate pe anul 2019
Raspuns ANAF: Avem rugamintea ca in momentul in care transmiteti declaratia, fisierul PDF completat si validat sa fie inchis. In cazul in care acesta ramane deschis in momentul transmiterii, nu poate fi incarcat corect in sistem.

Intrebare: O intreprindere individuala infiintata luna aceasta avand ca domeniu de activitate Coafura si alte activitati de infrumusetare -9602, este incadrata in lista cu impizitare la norma pe venit, depune declaratia pe norma? Sau poate opta pt impozitare sistem real? In judetul unde este infiintata norma este sub plafonul celor 12 salarii minine, in acest caz daca depune DU la norma, va plati decat impozitul aferent lunilor lucrate, este corect?
Raspuns ANAF: Dumneavoastra puteti opta stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit, daca activitatea pe care o desfasurati este inclusa in nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, caz in care venitul net anual se va determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii.

De asemenea puteti opta si pentru stabilirea venitului net anual in sistem real pe baza datelor din contabilitate.

Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca nu solicitati revenirea la sistemul anterior.

Incepand cu anul 2019, optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

In situatia in care norma de venit de la locul desfasurarii activitatii este sub plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara, dumneavoastra veti datora doar impozitul pe venit prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit, conform perioadei de activitate.

Intrebare: In cazul in care o persoana obtine venituri din dividendele aferente ex fin 2018, distribuite in 2019 se completeaza doar Subsectiunea II.2.2 Date privind contributia CASS estimata cu suma repartizata (mai mare decat 12*2080 lei) si suma de plata 2496 lei?
Raspuns ANAF: In situatia in care dividendele se incaseaza inainte de data de 31.07.2019, declaratia unica se depune pana la aceasta data.

In situatia in care dividendele se incaseaza dupa data de 31.07.2019, persoana fizica este obligata sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului completand corespunzator, Cap. II.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Intrebare: Persoana fizica autorizata ( I I ) , incepand cu 15.04.2019 are in paralel si calitatea de salariat la salariul minim. Cum completeaza in DU CAS si CASS pentru perioada 01.01.2019-15.04.2019 deoarece pentru restul anului aceste obigatii sunt platite de angajator la salariul minim. Este OK daca calculeaza CAS la venitul net realizat pe 4 luni si CASS la sal minim x 4 luni si ataseaza copie dupa contract de munca ?
Raspuns ANAF: Buna ziua! In situatia in care estimati ca realizati venituri din activitati independente pentru anul curent, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, veti datora contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate.

Baza anuala de calcul a contributiei de asigurari sociale o reprezinta venitul ales de dumneavoastra, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei. in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, baza anuala de calcul o reprezinta 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Acordare bonificatii pentru obligatiile aferente anului 2018 declarate prin declaratia unica
*Declaratia Unica 2019: intrebari si raspunsuri ANAF

sursa: ANAF, intrebari si raspunsuri 27.06.2019

(Visited 7,083 times, 4 visits today)

One Response to ANAF: rezolvare eroare depunere Declaratia Unica

  1. ML says:

    Primesc aceeasi eroare – indiferent cum completez formularul – am incercat inclusiv sa completez doar partea pe 2023, urmand sa depun separat partea pe 2024, insa tot imi apare aceeasi eroare:
    totalPlata_A
    Raspunsul ANAF din 2019 vad ca era sa inchid documentul de pe calculator. Am incercat si asta, tot aceeasi eroare primesc totalPlata_A
    Ce trebuie sa fac? Deja ma exaspereaza

Leave a Reply

Your email address will not be published.