ANAF doreste modificarea modelului si continutului declaratiei 300

Prin Legea nr. 60/2019 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 296 din 17 aprilie 2019, au fost aduse modificari si completari Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal in domeniul taxei pe valoarea adaugata, respectiv prevederilor prin care se stabileste locul prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica.

Conform art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, locul prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica este considerat a fi locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, in situatia in care beneficiarul este persoana neimpozabila.

Potrivit modificarilor aduse prin Legea nr. 60/2019, prin exceptie, in situatia in care astfel de servicii sunt prestate de persoane impozabile stabilite sau care isi au domiciliul stabil sau resedinta intr-un singur stat membru al Uniunii Europene catre persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a caror valoare totala nu depaseste in anul calendaristic curent si nu a depasit in cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro (46.337 lei), locul prestarii acestor servicii se considera a fi locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii, sediul fix, domiciliul stabil sau resedinta obisnuita (art. 278 alin. (8) din Codul fiscal).

De asemenea, prestatorii care sunt stabiliti, isi au domiciliul stabil sau resedinta in Romania au dreptul sa opteze ca locul prestarii serviciilor sa fie stabilit in conformitate cu regula prevazuta la art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal.

Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici.

Totodata, potrivit art. 278 alin. (11) din Codul fiscal, Agentia Nationala de Administrare Fiscala trebuie sa ia masurile corespunzatoare pentru a monitoriza indeplinirea de catre persoana impozabila a conditiilor prevazute la alin. (8) – (10) din acelasi articol.

In aceste conditii, pentru a crea suportul declarativ pentru prestatorii de servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune sau servicii furnizate pe cale electronica, stabiliti sau care isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Romania, care presteaza astfel de servicii catre persoane neimpozabile din alte state membre, a caror valoare nu depaseste 46.337 lei, este necesara modificarea Decontului de taxa pe valoarea adaugata (formular 300).

Astfel, se impune inserarea unor randuri distincte pentru declararea taxei pe valoarea adaugata aferenta prestarilor de astfel de servicii, pentru care locul prestarii este in Romania potrivit art. 278 alin. (8) din Codul fiscal, daca prestatorii din Romania nu opteaza pentru aplicarea regulii prevazuta la art. 278 alin. (5) lit. h) pentru stabilirea locului prestarii la beneficiar.

De asemenea, la depasirea plafonului de 46.337 lei, devin aplicabile prevederile art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, potrivit carora locul prestarii serviciilor se considera a fi la beneficiar.

In aceste conditii, propunem inserarea in formularul Decontului de taxa pe valoarea adaugata, in sectiunea dedicata datelor cu caracter informativ, a unei rubrici prin care prestatorii de astfel de servicii sa declare valoarea totala, fara TVA, a prestarilor de servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica catre persoane neimpozabile din alte state membre, atat pentru anul curent, cat si pentru anul precedent.

Avand in vedere aceste modificari legislative, este necesara aprobarea unui nou model de formular ”Decont de taxa pe valoarea adaugata”

Descarca de aici Proiect de ordin pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) “Decont de taxa pe valoarea adaugata”

(Visited 558 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.