Masuri sporite de protectie a angajatilor pe timp de canicula. Amenda poate ajunge pana la 2500 lei

Inspectorii de munca din cadrul ITM readuc in atentia angajatorilor, obligatiile legale pe care le au cu privire la masurile de protectie ale personalului angajat, in perioadele cu temperaturi extreme.

Astfel, in cazul in care temperatura exterioara a aerului depaseste +37o sau corelat cu conditii de umiditate mare este atins acest nivel, angajatorii au obligatia de a intreprinde masuri minimale pentru ameliorarea conditiilor de munca si pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, din care enumeram :
*reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
*alternarea efortului dinamic cu cel static;
*asigurarea ventilatiei la locul de munca, iar acolo unde procesul de lucru permite, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer;
*asigurarea apei minerale, cate 2-4 litri / persoana / schimb;
*asigurarea dusurilor precum si a echipamentului individual de protectie;

De asemenea, pentru a preveni imbolnavirile cauzate de munca in conditii de temperaturi extreme, angajatii vor fi examinati medical atat la angajare cat si periodic, favorizand astfel depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca in astfel de conditii.

In cazul salariatilor cu afectiuni sau care au contraindicatii de a desfasura activitate la temperaturi ridicate, se va avea in vedere reducerea programului de lucru sau schimbarea locului de munca, daca specificul activitatii permite acest lucru.

Pentru prevenirea unor evenimente nedorite ce se pot solda cu victime, pe parcursul intregii perioade in care se vor inregistra temperaturi ridicate, inspectorii de munca vor efectua controale la angajatori, pentru verificarea respectarii obligatiilor legale pe care acestia le au.

Informam totodata angajatorii ca nerespectarea dispozitiilor legale in materie, constituie contraventie, amenzile aplicabile fiind cuprinse intre 1500 lei si 2500 lei, daca faptele nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Model cerere concediu de odihna
*(DOC) Contract individual de munca: model 2019

sursa: ITM Arad

(Visited 420 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.