Revisal: la data la care produce efecte se trece data semnarii CIM sau data inceperii activitatii?

Inregistrarea unui contract individual de munca in aplicatia Revisal sau a modificarilor aduse contractului se finalizeaza prin introducerea datei de la care inregistrarea produce efecte.

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

Campul “data la care produce efecte” a starnit controverse in legatura cu data care trebuie completata si anume: data semnarii contractului sau a actului aditional sau data de la care salariatul incepe activitatea, respectiv intra in vigoare modificarea adusa prin actul aditional.

Nici la nivelul inspectoratelor teritoriale de munca nu a existat o parere unanima, pe site-urile unor inspectorate se gaseau indrumari ca la “data la care produce efecte” se trece data semnarii contractului, pe cand alte inspectorate precizau ca se trece data de cand salariatul incepe activitatea.

Nici in Manualul de utilizare a aplictaiei Revisal nu se gaseau informatii clare si nici in Ghidul cu raspunsuri la intrebari frecvente privind registrul oferite de Inspectia muncii pe site-ul oficial.

Insa, in data de 1 iunie 2019, Inspectia muncii a revizuit ghidul Raspunsuri la intrebari frecvente privind registrul, si astfel aflam ca pentru utilizatorii aplicatiei Revisal la campul „Data la care produce efecte” din formularul aplicatiei Revisal de adaugare (introducere) a datelor unui contract de munca se completeaza cu data de incepere a activitatii (nu cu data de incheiere a contractului).

In campul „Data la care produce efecte” din formularul aplicatiei Revisal de modificare a unui contract de munca se completeaza cu data de la care produce efecte actul aditional de modificare a contractului (nu cu data de incheiere a actului aditional sau cu data documentului).

Iar corectarea unei erori de inregistrare a unui element al contractului de munca presupune actualizarea corecta a elementului respectiv, astfel cum acesta ar fi trebuit inscris initial.

Totodată, trebuie avut in vedere ca, atunci cand se corecteaza un element al contractului de munca, valabil pentru o data anterioara, toate celelalte elementele ale contractului trebuie sa fie cele valabile la acea data. Astfel, dupa corectarea elementului de contract inregistrat initial in mod eronat, campul „Data la care produce efecte” din formularul aplicatiei Revisal de corectare a unui contract de munca se completeaza cu data de la care elementul corectat a devenit valabil.

Si Codul muncii prevede la art.17 alin.(1) lit.g) si alin.(4) ca persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la data de la care contractul urmeaza sa-si produca efectele, element ce se va regasi si in contractul individual de munca. Iar in modelul cadru al contractului individual de munca, referitor la acest element, avem data de la care salariatul urmeaza sa inceapa activitatea.

Prin urmare, avand in vedere prevederile Codului muncii care, dupa noi, raspund la intrebarea din titlul acestui material, a continutului modelului cadru al contractului individual de munca, dar tinand cont si de precizarile referitoare la completarea contractelor de munca in aplicatia Revisal, la campul “data la care produce efecte” din aplicatia Revisal se va trece data de cand salariatul incepe activitatea.

(Visited 2,013 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.