Revisal: campul data la care produce efecte se completeaza cu data semnarii CIM sau data inceperii activitatii?

Codul muncii prevede la art.17 alin.(1) lit.g) si alin.(4) ca persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la data de la care contractul urmeaza sa-si produca efectele, element ce se va regasi si in contractul individual de munca.

Iar in modelul cadru al contractului individual de munca, referitor la acest element, avem data de la care salariatul urmeaza sa inceapa activitatea.

In aplicatia Revisal inregistrarea unui contract individual de munca sau a modificarilor aduse contractului se finalizeaza prin introducerea datei de la care inregistrarea produce efecte.

Campul “data la care produce efecte” a starnit controverse in practica in legatura cu data care trebuie completata si anume: data semnarii contractului sau a actului aditional sau data de la care salariatul incepe activitatea, respectiv intra in vigoare modificarea adusa prin actul aditional.

Nici la nivelul inspectoratelor teritoriale de munca nu a existat o parere unanima, pe site-urile unor inspectorate se gaseau indrumari ca la “data la care produce efecte” se trece data semnarii contractului, pe cand alte inspectorate precizau ca se trece data de cand salariatul incepe activitatea.

Nici Manualul de utilizare a aplictaiei Revisal si nici Ghidul cu raspunsuri la intrebari frecvente privind registrul oferite de Inspectia muncii pe site-ul oficial nu ofereau informatii clare in acest sens.

Insa, in data de 1 iunie 2019, cand a fost publicata pe siteul Inspectiei muncii versiunea actualizata a aplicatiei Revisal, Inspectia muncii a revizuit si ghidul Raspunsuri la intrebari frecvente privind registrul, de unde aflam ca pentru utilizatorii aplicatiei Revisal la campul „Data la care produce efecte” din formularul aplicatiei Revisal de adaugare (introducere) a datelor unui contract de munca se completeaza cu data de incepere a activitatii (nu cu data de incheiere a contractului).

Va propunem lucrarea *(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi  intocmita in baza prevederilor legale la zi, actualizata permanent, in functie de modificarile legislative. Lucrarea prezinta obligatiile angajatorului in ceea ce priveste completarea si inregistrarea in aplicatia Revisal, dar si transmiterea registrului catre ITM. Prezinta sfaturi, indrumari, raspunsuri, exemple practice la situatii frecvente ce pot aparea in timpul utilizarii aplicatiei Revisal. Lucrarea contine si 7 modele si formulare necesare la intocmirea, completarea si transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor, este livrata atat in format pdf cat si in format word, formularele fiind usor de utilizat.

La campul „Data la care produce efecte” din formularul aplicatiei Revisal de modificare a unui contract de munca se completeaza cu data de la care produce efecte actul aditional de modificare a contractului (nu cu data de incheiere a actului aditional sau cu data documentului).

Iar corectarea unei erori de inregistrare a unui element al contractului de munca presupune actualizarea corecta a elementului respectiv, astfel cum acesta ar fi trebuit inscris initial.

Totodată, trebuie avut in vedere ca, atunci cand se corecteaza un element al contractului de munca, valabil pentru o data anterioara, toate celelalte elementele ale contractului trebuie sa fie cele valabile la acea data. Astfel, dupa corectarea elementului de contract inregistrat initial in mod eronat, campul „Data la care produce efecte” din formularul aplicatiei Revisal de corectare a unui contract de munca se completeaza cu data de la care elementul corectat a devenit valabil.

Prin urmare, avand in vedere prevederile Codului muncii care, dupa noi, raspund la intrebarea din titlul acestui material, a continutului modelului cadru al contractului individual de munca, dar tinand cont si de precizarile referitoare la completarea contractelor de munca in aplicatia Revisal, la campul “data la care produce efecte” din Revisal se va trece data de cand salariatul incepe activitatea.

Alte lucrari din Libraria contabun.ro, actualizate 2020:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

 

(Visited 2,455 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − = 1

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.