Act aditional de modificare a locului de munca la domiciliul salariatului. Inregistram modificarea in Revisal?

In contextul aparitiei riscului de imbolnavire cu COVID-19 si in vederea adoptarii unor masuri de prevenire si protective a salariatilor, autoritatile recomanda sa se flexibilizeze raporturile de munca, iar una dintre masurile propuse priveste modificarea temporara a locului de munca la domiciliul salariatului.

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

Astfel, in conformitate cu prevederile art.108-110 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru modificarea locului de munca la domiciliul salariatului se va incheia un act aditional la contractul individual de munca. Actul aditional privind modificarea locului de munca la domiciliul salariatului se va incheia numai in forma scrisa si va contine urmatoarele elemente:

– precizarea expresa ca salariatul lucreaza de la domiciliu, dar si perioada in care se aplica aceasta masura;
– programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;
– obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.

Prin acte aditionale se pot stabili si alte conditii specifice privind munca la domiciliu, in functie de specificul activatii si in conformitate cu legislatia in vigoare.

In situatia modificarii locului de munca la domiciliul salariatului, angajatorul are obligatia de a asigura instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.

Potrivit prevederilor art.17 alin. (5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazută in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

Prin contractul de munca la domiciliul salariatului avem in vedere in primul rand modificarea locului de munca, element care nu se inregistreaza in aplicatia Revisal. Totusi, in aplicatie vom modifica tipul contractului, din contract individual de munca in contract de munca la domiciliu.

Iar HG nr.905/2017 privind registrul general de evident a salariatilor prevede la art.4 alin.(2), cu trimitere la art.3 alin.(2) lit.e) ca, orice modificare a tipului contractului individual  de munca se transmite in registru cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand inregistrarea in registru se face in termen de 20 de zile de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.

 

Va invitam sa va inregistrati si in grupul nostru de pe Facebook – Legislatia muncii&Revisal&Salarizare

(Visited 8,128 times, 1 visits today)

5 Responses to Act aditional de modificare a locului de munca la domiciliul salariatului. Inregistram modificarea in Revisal?

 1. M.Sava says:

  Buna ziua,

  Imi puteti comunica, daca se poate face o decizie globala, cu o anexa ce contine numele salariatilor si acestia sa poata lua la cunostinta? In prima faza acestia sa confirme pe e-mail, ulterior sa o si semneze. In decizie sa se specifice ca acordul salariatului trimis pe e-mail prevaleaza semnatura olografa. Ar fi mai usor, decat sa se intocmeasca zeci de acte aditionale, iar dupa trecerea acestei perioade dificile, la revenire sa se faca la fel, atat munca de editare, cat si zeci de modificari in Revisal.

  Va multumesc anticupat pentru raspunsul dumneavoastra.

  Cu stima,

  M. Sava

 2. Anonymous says:

  Da, si eu am facut exact la fel.

 3. Dima Liliana Manuela says:

  Se inregistreaza in Revisal aceste acte aditionale? Si cum procedam?
  Multumesc

 4. Buna ziua, avand in vedere ca vorbim de contract individual de munca, in cazul suspendarii contractului se intocmeste decizie individuala de suspendare si nu o decizie colectiva. In plus,avand in vedere ca se modifica tipul contractului individual de munca, vom opera modificarea si in Revisal.

 5. Buna ziua. Gasiti raspunsul in materialul de mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


two × 6 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.