Model Regulament intern actualizat aprilie 2020

Regulamentul intern este documentul prin care angajatorul stabileste regulile de desfasurare a activitatii in unitate, cu conditia ca acestea sa nu contravina legii.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi. Ultima modificare adusa lucrarii priveste in principal actualizarea modelului de regulament intern in baza prevederilor Legii 19/2020 si a modificarilor aduse art.139 din Codului muncii, prin Legea nr.37/2020.

Regulamentul intern are si un rol important pentru activitatea angajatorului, este documentul prin care angajatorii reglementeaza, in principal, regulile de conduita, probleme de ordin disciplinar, fiind denumit de unii autori si legea disciplinara dintr-o unitate.

Potrivit prevederilor art.242 din Codul muncii, regulamentul intern trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
c) drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
d) procedura de solutionare a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinara;
h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice;
i) criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.

Pe langa categoriile enumerate, angajatorii pot cuprinde in regulamentul intern si alte dispozitii ce au legatura cu raporturile de munca, cu obligatia de a respecta dispozitiile legislatiei muncii si ale contractului colectiv de munca aplicabil, fara a incalca drepturile si libertatile individuale si colective.

Chiar daca Codul muncii prevede la art.246 alin.(2) si la art.243 obligatia angajatorului de a intocmi regulamentul intern in termen de 60 de zile de la dobandirea personalitatii juridice si de a informa salariatii cu privire la contitutul acestuia, Codul muncii nu prevede si o sanctiune pentru neindeplinirea acestor obligatii.

Insa, in cazul unui control, inspectorii de munca au dreptul sa dispuna angajatorului masuri in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate. Iar neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, constituie contraventie si se sancţioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei (a se vedea art.19 lit.i) si art.23 alin.(1) lit.b) din Legea nr.108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare).

Avand in vedere modificarile si completarile aduse legislatiei muncii in ultima perioada, dar si solicitarile inspectorilor de munca de a prezenta regulamentul intern actualizat conform prevederilor legale la zi, va propunem lucrarea “Regulament intern: model si documente conexe” actualizata aprilie 2020, unde gasiti:

– un model de regulament intern in format editabil, actualizat la 05.04.2020, care trebuie doar personalizat si folosit;
– o serie de drepturi si obligatii particulare care nu sunt indicate la art.39-40 din Codul muncii;
– gasiti enumerate fapte ce constituie abateri disciplinare, reguli, proceduri ce dezvolta prevederile generice prevazute de lege; gasiti si alte modele de documente necesare care trebuie sa insoteasca regulamentul intern;
– alte modele de documente necesare care trebuie sa insoteasca regulamentul intern;
– indicatii pentru a completa corect regulamentul intern;
– aveti siguranta intocmirii unui document complet, care respecta prevederile legale actualizate la zi.

Lucrarea “Regulament intern: model si documente conexe”, a fost actualizata in data de 5 aprilie 2020, dupa cum urmeaza:

Actualizare 25 (05.04.2020):
Au fost aduse actualizari modelului de regulament intern, dupa cum urmeaza:
– art.9 si art.15 au fost completate cu cate un alineat cu referire la munca la domiciliu;
– a fost completat art.17 cu doua noi alineate privind acordrea zilelor libere pentru Vinerea Mare, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii pentru salariatii care apartin de un alt cult religios legal, crestin, in baza Legii nr.37/2020 pentru completarea art.139 din Codul muncii si a art.94 din Legea educatiei nationale nr.1/2011, in vigoare de la data de 06.04.2020;
– a fot adaugat un nou articol, art.30, privind acordarea de zile libere pentru supravegherea copiilor, in situatia suspendarii cursurilor sau inchiderii temporare a unitatilor de invatamant sau a unitatilor de educatie anteprescolara unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate astfel de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu, in baza Legii nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant. Celelalte articole au fost renumerotate;
– a fost completat art.31 cu un nou alineat cu privire la termenul de prezentare a certificatelor medicale la angajator, in baza Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, modificate si completate prin Ordinul nr.502/417/26.03.2020.

Lucrarea se livreaza la adresa de e-mail comunicata, atat in format pdf. cat si in format doc., fiind usor de utilizat.

Detalii gasiti aici: “Regulament intern: model si documente conexe

Alte lucrari din Libraria contabun.ro, actualizate 2020:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

(Visited 3,364 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.