Procedura decontare indemnizatii platite salariatilor pentru zilele libere acordate in baza Legii nr.19/2020

Zilele libere platite parintilor pentru supravegherea copiilor pe perioada suspendarii cursurilor din unitatile de invatamant (scoala, cresa), in temeiul Legii 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, se acorda la cererea unuia dintre parinti, depusa la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul in aceasta perioada,insotita de:

– o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere ce i s-ar cuveni potrivit Legii nr. 19/2020, respectiv ca nu se afla in concediu de odihna sau concediu fara plata;

– copia certificatului/ certificatelor de nastere al/ale copilului/copiilor.

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

Beneficiaza de zile libere platite parintii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au copii cu varsta de pana la 12 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 18 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant;
b) locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Cuantumul indemnizatiei pentru fiecare zi libera este de 75% din salariul de baza al salariatului, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Angajatorii pot cere numai decontarea sumelor reprezentand indemnizatia neta, incasata efectiv de salariat. Impozitele si contributiile de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate, precum si plata contributiei asiguratorii pentru munca aferente indemnizatiei se suporta de angajator, in conditiile prevazute de Codul fiscal.

Procedura de decontare a indemnizatiilor platite salariatilor pentru zilele libere pentru suspravegherea copiilor este stabilita prin HG nr.217/2020 pentru aplicarea aplicarea prevederilor Legii nr.19/2020.

Astfel, pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizatiei prevazute mai sus, angajatorul va depune cerere la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala isi desfasoara activitatea angajatorul sau sucursala/punctul de lucru al acestuia, dupa caz.

Cererea va fi insotita de urmatoarele documente:
a) lista angajatilor care au beneficiat de zilele libere, precum si indemnizatia acordata pe aceasta perioada;
b) copii de pe statele de plata din care sa reiasa acordarea indemnizatiei;
c) declaratia pe propria raspundere a reprezentantului legal al angajatorului prin care se atesta ca lista prevazuta la lit. a) contine persoanele care indeplinesc conditiile reglementate la art. 2 alin. (2) din Legea nr. 19/2020;
d) dovada platii contributiilor si impozitelor aferente lunii in care s-a platit indemnizatia.

Cererea va fi datata si semnata de reprezentantul legal si va contine obligatoriu urmatoarele elemente:
a) datele de identificare ale angajatorului, inclusiv adresa de e-mail;
b) contul bancar;c) numele reprezentantului legal al angajatorului;
d) suma totala solicitata;e) numarul angajatilor pentru care s-a solicitat suma.

Documentele prevazute mai sus se transmit prin posta electronica la adresa electronica comunicata de agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in cel mult 30 zile de la data efectuarii platii contributiilor si impozitelor aferente indemnizatiei.

Vezi aici Documentele actualizate necesare pentru decontarea de catre angajatori a indemnizatiei platite salariatilor pentru zilele libere acordate in baza Legii nr.19/2020

In situatia in care documente nu pot fi transmise prin posta electronica, acestea se vor transmite prin orice alt mijloc de comunicare.

Decontarea sumelor platite cu titlu de indemnizatie se face in termen de 60 de zile calendaristice de la data inregistrarii documentelor la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.

Agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti au obligatia ca, in termen de 24 ore de la primirea prin posta electronica sau prin alt mijloc de comunicare, sa comunice angajatorului numarul de inregistrare al solicitarii.

Va invitam sa va inregistrati si in grupul nostru de pe Facebook – Legislatia muncii&Revisal&Salarizare

(Visited 2,273 times, 1 visits today)

2 Responses to Procedura decontare indemnizatii platite salariatilor pentru zilele libere acordate in baza Legii nr.19/2020

 1. costina says:

  Buna ziua,
  As vrea sa lamurim cateva aspecte legate de Legea 19/2020 si normele ei, in sensul ca nu se precizeaza in continutul lor decat sintagma “pe durata suspendarii cursurilor in unitatile scolare”, drept pentru care, data de la care parintii pot beneficia de zile libere platite in sensul legii mai sus mentionate, nu este clara.
  Se vehiculeaza informatia ca de la data de 21.03.2020 (data publicarii hot.217/18.03.2020 – normele) ar intra in vigoare, dar parintii au ramas acasa din data de 17.03.2020, data la care a fost publicata Legea 19/2020.
  Va astept parerile !

 2. Bicu Emilia says:

  O societate nu are posibilitatea sa plateasca contributiile salariale aferente lunii martie pana in 27.04.2020 si a acordat concedii parintilor conform legii 19.
  Probabil contributiile le va plati la inceperea activitatii, poate depune atunci documentele pentru recuperarea salariului net platit conform legii 19?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.